Goran Nježić prikazao “300 naopakih križeva 2.0” u imaginarnim i digitalno oblikovanim prostorima

Sisačka Galerija Striegl će početak ove muzejske godine obilježiti otvorenjem izložbe ”300 naopakih križeva 2.0” umjetnika Gorana Nježića, u srijedu, 26. siječnja 2022., s početkom u 19,00 sati.

 

Jedan od najvažnijih kršćanskih simbola križ koji je od znaka poniženja i sramote postao znakom i simbolom slave, inspirirao je još 2015. godine ovog mladog hrvatskog umjetnika da napravi izložbu ”300 naopakih križeva” . Iako je u početku u fokusu bila istoimena pjesma benda ### , sedam godina kasnije crteži, grafike, slike, objekti, interaktivne skulpture i land art dobili su svoje digitalno izdanje u formi nezamjenjivog tokena.

 

Izvor: Goran Nježić / Zagreb, siječanj 2022.

 

Kako se ističe u najavi, polazište nije latinski križ  koji se zatim okreće u naopaku formu , već je on naopak od početka, da bi se zatim ispravio i onda ponovo na kraju postao naopak i tako u krug. Goran Nježić tako pred posjetitelje stavlja izazov s bezbroj mogućih iščitavanja i razumijevanja ovog rada. Tih tristo samostalnih vizualnih entiteta ukazuju se kao svojevrsna kompilacija povijesnih i umjetničkih citata.

 

 

Posjetitelji će tako na 1.katu Holandske kuće moći vidjeti čak dvije projekcije: animaciju s kolažem svih 300 pojedinačno tretiranih animacija koje prikazuju križ u imaginarnim i digitalno oblikovanim prostorima s pratećim zvukom, dok će druga projekcija prikazati svaku animaciju pojedinačno i one svaka za sebe imaju pandan u nezamjenjivom tokenu koji je dostupan i na internetu.

 

Gorana Nježića križ kao forma zanima kroz likovnu interakciju digitalne strukture, primarnosti oblika i meditativnosti vodoravnog i okomitog aspekta. Opus ovog mladog perspektivnog umjetnika možete razgledati u Gradskoj galeriji Striegl, Rimska 10, sve do 13.02.202.godine.