Roman koji čitamo, vrijeme u kojem živimo

Ratko Bjelčić dosad je napisao četrdeset i tri knjige koje obuhvaćaju prozu, dramske zbirke i zbirke poezije, kako za djecu, tako i za odrasle. Uvršten je u brojne čitanke, a čitateljska se publika rado s njime susreće na promocijama i susretima te se rado pronalazi u njegovim junacima. U tom je mnoštvu knjiga najnoviji ostvaraj roman Dvostruki prored u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, a uredile su ga Snježana Babić Višnjić i Silvija Šesto.

Roman Dvostruki prored podnaslovljen je kao zapisi iz postpotresnog razdoblja pandemije COVID-a (naime, pisac živi i radi u Sisku i Lekeniku kao samostalni pisac), čime mu je suvremenost i te kako bliska. Glavna je junakinja trinaestogodišnja djevojčica koja ide u školu i proživljava prvu ljubav, prvu simpatiju i ima obitelj koja ju voli i razmišlja o njezinoj dobrobiti. No, život ima druge planove pa se roditelji zbog nezaposlenosti sele u Bavarsku, ona ostaje s djedom te njih dvoje zajedno preživljavaju online nastavu uzrokovanu pandemijom i potrese te sve ono što „novo normalno“ donosi sa sobom. Jednostavno pisan, u prvom licu i s toplim dijalozima, ali i iskrenim doživljajem svijeta u kojem živimo i vremena koje nosi probleme, roman Dvostruki prored slika je suvremene svakodnevice koju svatko od nas proživljava na svoj način. Pri tom se u malim stvarima vide velike promjene (viđanje roditelja na ekranu, nestašice osnovnih potrepština zbog straha od pandemije, nedostatak druženja), ali i koliko je važna povezanost unutar obitelji koju autor osim tipičnim odnosom roditelji – dijete, prikazuje i na razini djed – unuka opisujući lijep, brižan i suradnički odnos koji pomaže prebroditi neobična i izazovna vremena, unatoč što se ponekad dogodi generacijski jaz između djeda i života online. No Ratko Bjelčić predstavlja razgovor i poštovanje kao rješenje problema i oruđe da se sve prebrodi. Roman je ovo koji iskreno i nenametljivo opisuje vrijeme u kojem živimo, pokazujući da zbivanja i promjene pogađaju sve generacije, svaku na svoj način.

Dvostruki prored roman je za sve generacije, može pomoći da se osjećamo manje usamljenima u izazovnim vremenima, ali i da lijepe sitnice i složna obitelj svako vrijeme ipak učine boljim, ma koliko turbulentno bilo.