Pođite među oblake

Ana Dobričić književnica je koja u pitanjima i znatiželji svojih dvoje mališana pronalazi nadahnuće za pisanje, želeći im maštovito ponuditi odgovore na pitanja o svijetu koji ih okružuje, ali i njima samima. Iz toga nastaju maštovite priče, a jedna od njih smjestila se u korice u izdanju naklade Ceres i obogaćena bajkovitim i snovitim ilustracijama Katarine Matković.

Prirodne nas pojave okružuju i često mogu biti apstraktne, pogotovo najmlađima – njima čak i zastrašujuće, a grmljavina je sigurno jedna od njih. Ana Dobričić u slikovnici naslovljenoj Blanka i oblaci upravo o grmljavini i piše. Naslov je općenitiji i jednostavan (kako djeca ne bi odustala od čitanja čim vide grmljavinu), ali jednostavnost naslova pretapa se u raskoš ilustracija i toplinu pisane riječi. Djevojčica Blanka boji se grmljavine i u posjet joj dolazi oblak Maglica te ju odvodi u svijet oblaka, gdje se prirodne pojave koje se događaju objašnjavaju jednostavnim, ali epitetima i personifikacijom bogatim leksikom. Uspostavljaju se obiteljski odnosi, a oblaci postaju razigrani i blagonakloni, prijateljski nastrojeni prema znatiželjnoj djevojčici koja uviđa ugodniju stranu naoko zastrašujuće grmljavine. Autorica na djeci prihvatljiv i zanimljiv način pripovijeda znanstvene činjenice o oblacima, prilagođavajući opise tako da budu shvatljivi i jasni, a opet dovoljno maštoviti – što djeci ostavlja prostor za daljnje istraživanje, ukoliko požele. Blanka i oblaci govori o prirodi, o prijateljstvu, o obitelji (na nenametljiv se način ističe i važnost roditelja, kad djevojčici majka objašnjava što to grmljavina jest; a bratsko-sestrinski odnosi mogući su i među oblacima) osvješćujući djeci činjenicu da je ponekad potrebno upoznati ono što izaziva strah, a da su znatiželja i raspitivanje poželjni jer nove informacije dovode do novih (sa)znanja i zadovoljstva.

Ana Dobričić napisala je slikovnicu u kojoj će djeca uživati jer će se doslovno naći među oblacima, a roditelji će za slikovnicom posezati jer na maštovit način opisuje grmljavinu zbog koje djeca često posežu za sigurnošću roditeljskog zagrljaja. Idući puta, uz zagrljaj, roditelji mogu imati i ovu slikovnicu u rukama.