Dva naslova, jedna autorica

Sanja Pilić književnica je uz koju odrastaju generacije. Svojim opusom ne prestaje radovati kako djecu, tako i odrasle. Iza nje su brojne nagrade, ali najveće joj je priznanje činjenica da njezine knjige stanuju na brojnim policama. O mamama sve najbolje, Mrvice iz dnevnog boravka, njezina Maša i preko dvadeset priča; Zbogom, romantiko i Sve što sam naučila te Sabrane pjesme samo su neka od djela iz bogatoga opusa, a ovoga puta Mozaik knjiga donosi dva nova naslova za djecu.

Prvi je uredio Zoran Maljković, a riječ je o zbirci priča za djecu naslovljenoj Priče smijalice. Autorica u pričama glas daje djeci, glavnim junacima obiteljskih i školskih dogodovština, a u njihovim pričama uviđamo puno toga iz vlastite suvremenosti – promjene uzrokovane korona virusom, mobitele i njihov utjecaj na živote i obiteljsku dinamiku, potres koji je uzdrmao živote svih građana. Jezik Sanje Pilić djeci je razumljiv i lako im se poistovjetiti s likovima, a čitanje im olakšavaju i čitka slova pa slikovnica ima i didaktičku komponentu. Prve ljubavi, međuljudski odnosi, škola i obitelj – sve je to našlo svoje mjesto u pričama. Djeca će u njih sigurno s radošću zavirivati kad požele pronaći junake i junakinje slične sebi. Da ih još lakše zamisle, svojim se ilustracijama pobrinuo Niko Barun.

Rado će djeca zaviriti i u slikovnicu Luka voli izmišljati jer dječak Luka malom laži odluči izbjeći ručak. Cijela je ta situacija dočarana bogatim ilustracijama Ane Despot, a uredničko je oko ono Marije Morić. Sanja Pilić ovom je naoko jednostavnom situacijom vrlo pedagoški, ali bez dociranja, pokazala koje posljedice laž sa sobom može nositi. Ipak, situacija se završi sretno, lekcija je naučena, a voli li Luka i dalje izmišljati, ostaje vidjeti čitajući slikovnicu.

Sanja Pilić u svoj je opus dodala zbirku i slikovnicu za kojima će rado posezati i djeca i roditelji kako bi u njima pronašli i zabavu i pouku, likove koji su tu da nasmiju, pouče i pokažu da svugdje i uvijek postoji motiv za priču, a i za čitanje.