Tri slikovnice, tri prirodne pojave

Kad se spomene Nik Titanik na um odmah padaju izvrsne ilustracije sa snažnim porukama i britkim humorom, a ovaj je put svoje crtačke vještine Nik Titanik slio u slikovnice, i to čak njih tri. Iza teksta slikovnica stoji jedan od najpoznatijih hrvatskih meteorologa čije je ime već godinama gotovo sinonimom za vremensku prognozu – Zoran Vakula. Vakula je, naime, u vlastitoj nakladi odlučio izdati seriju slikovnica koja (zasad) broji tri dijela kako bi djeci približio meteorološke pojave, pa tako najmlađa čitateljska publika ima priliku upoznati Vjetropirastu, Oblačastu i Sunčastu sa zajedničkim naslovom koji pojašnjava da su to sve Vremenaste priče.

Vjetropirasta je slikovnica u kojoj dječak Val pripovijeda o vjetru, načinima na koji nastaje, kako se pojavljuje, što čini i kako može biti koristan, ali i opasan. Donosi činjenice i objašnjenja, kako bi se djeci vjetar dočarao i s meteorološkoga gledišta, čime se djecu približava i znanosti.

Oblačasta, kako i samo ime kaže, tematizira nastanak i vrste i nastanak oblaka, njihove nazive, ali i funkcije, kao i oborine koje nastaju te njihov utjecaj na svakodnevni život. Također, objašnjeno je i kako se pomoću oblaka može štošta zaključiti o vremenu i prognozi. Djevojčica Vedrana opisuje svoj doživljaj oblaka.

Sunčasta je o suncu, o njegovoj funkciji, korisnosti, ali i opasnostima koje nosi te potrazi za Suncem, u koju se upustila djevojčica Sunčica. Pripovijeda se tako o ulozi sunca, o važnosti, ali se i naglašava važnost odgovornoga ponašanja za većih vrućina, kao i boravka na suncu u (pro)ljetnim mjesecima.

Zoran Vakula vješto koristi usporedbe, metafore i personifikaciju, pa i jezične igre, kako bi meteorološke pojave približio djeci, a poseže i za poslovicama te neobičnim činjenicama. Svaka slikovnica sadrži bitne činjenice i objašnjenja te pomaže u učenju o prirodi i vremenskim prilikama dok roditeljima pruža odličan način za poticanje djece na promišljanje jer je opremljena rebusima, premetaljkama i križaljkom te slikom za bojanje kako bi djeca usustavila pročitano. Riječ je o zanimljivome stilu pisanja o vremenskim prilikama obogaćenom živopisnim ilustracijama i poticajnim didaktičko-književnim prilozima. Posegnete li za vremenastim pričama ponijet će vas vjetar znanja i mašte, oblake ćete promotriti još pomnije, a zagrijat će vas sunce koje ćete upoznati na način koji dosad niste.