Zbirka, plesač, ljubav

Maja Gregl urednica je i književnica, a u svome uredničkome stažu uredila je niz filmova, prijenosa, kazališnih adaptacija, kao i filmova nagrađenih u zemlji i inozemstvu. Piše radiodrame i bavi se djelima hrvatske baštine, a bila je i suscenaristicom. Njezin je opus prepoznala i struka te je dobitnicom nagrada Marul i Marin Držić.

Objavila je zbirke pjesama i zbirke novela, a njezin najnoviji ostvaraj donose Kultura snova i urednik Zdravko Odorčić. Riječ je o zbirci lirske proze naslovljenoj Pismo plesača ili Drugi krug ljubavi. U uvodnoj napomeni, autorica sama pojašnjava kako je u zbirci riječ o lirskoj ljubavnoj prozi, a ljubav u zbirci Maje Gregl prolazi brojne metamorfoze. Pejzažni motivi opjevani su pjesnički snažno, bez pretjerana kićenja, a bogato metaforičnošću i značenjima. Misaoni, pa i ljubavni segmenti pjesama grade poetski univerzum u kojem su smještene emocije iskazane u potpunosti – sve od šutnje pa do otvaranje čitatelju i sebi samoj. Autorica često poseže za formom obraćanja, a svojim stilom pisanja stimulira sva osjetila – vid, dodir, sluh… pri čemu je i glazba sastavni dio priče. Njena motivika obuhvaća osjećaje, promišljanja, (auto)refleksije, ali je vidljiva erudicija. Naime, Maja Gregl vješto uklapa mitske junake, bogove i arhetipska obilježja koja su oprirođena i osvuvremenjena. U njezinu je fokusu odnos muškarca i žene, njihovi dodiri (i fizički i emotivni) te faze i manifestacije toga odnosa. „Pismo plesača“ najduži je stihovani ostvaraj koji unutar sebe sažima život sam, emocije i dva bića koja su isprepletena i supostoje proživljavajući, a to se proživljavanje i prožimanje manifestira plesom, kako doslovnim, tako i onim metaforičkim; duhovnim.

Pismo plesača ili Drugi krug ljubavi zbirka je u kojoj stihovi lebde, na momente gotovo nadrealni, a značenjski posve ispunjeni poetskim umjetenstvom – opjevavajući ljubav, muškarca, ženu i život. Maja Gregl napisala je zbirku koja u sebi čuva krugove ljubavi, a poezija postaje plesom između korica, ali i između pjesnikinje i čitatelja.