U GMV Palača Herzer održat će se predavanje „Hrvatsko kraljevstvo u borbi za opstanak kraljice-carice Marije Terezije“

U sklopu Srijede u Muzeju, 31. svibnja 2017.godine , u palači Herzer održat će  se predavanje pod nazivom Hrvatsko kraljevstvo u borbi za opstanak kraljice-carice Marije Terezije, koje se priređuje u povodu 300. godišnjice njezina rođenja. Predavanje je pripremio dr. sc. Alexander Buczynski, znanstveni savjetnik na Hrvatskome institutu za povijest.

Marija Terezija (1717. – 1780.) bila je jedina žena na prijestolju Habsburške Monarhije koja je samostalno vladala, a ujedno je i jedna od najdugovječnijih vladara općenito. Tri stoljeća nakon njezina rođenja još uvijek se smatra jednom od najpopularnijih i prominentnijih habsburških vladara. Tijekom 40 godina vladavine provodila je broje reforme kojima je željela postići veću birokratsku i vojnu djelotvornost, čiji su brojni tragovi vidljivi i danas. U ovom predavanju predstavit će se i analizirati hrvatski kontekst njezine vladavine, dakle razdoblje kada je Varaždin još bio glavni grad.

Predavanje počinje u 19:00 sati u  GMV Palači Herzer, Franjevački trg 10,  a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.