U sklopu projekta „Outings“ Julien de Casabianca realizirati će monumentalno djelo na temelju slike „Moje gnijezdo“ slavnog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca

Outings je participativni projekt ulične umjetnosti koji je inicirao  francuski umjetnik  i sineast Julien de Casabianca. Povijest projekta Outings  započinje 2014. neočekivanim „susretom“ Juliena de Casabiance s portretom Mademoiselle Rivière, kojeg je Ingres naslikao 1806., a koji je zaboravljen u labirintima Louvrea.

„Bila je lijepa. Izgledala je izgubljeno i kao da se dosađuje među drugim velikim slikama“, izjavio je. „Imao sam impuls šarmantnog princa: želio sam je osloboditi iz okvira i iz muzeja“. Tako je nastao taj prvi kolaž u Parizu, a nakon njega stotinjak drugih portreta koji su izvedeni iz muzeja i razasuti ulicama diljem svijeta.

Julien de Casabianca radi puno više od pukog odabira portreta iz muzeja, pronalaska zida zanimljivog za njegovu instalaciju, fotografiranja instalacije za izložbu. On čvrsto vjeruje u angažman građana tijekom procesa pa organizirajući radionice u brojnim gradovima diljem svijeta potiče stanovnike da se povežu sa zbirkama svojih muzeja.

Outigns team u Lyonu

 

Zahvaljujući kustosici Stefani Markovic, Francuskom institutu u Hrvatskoj i Modernoj galeriji u Zagrebu, te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba ,  Julien de Casabianca sretan je što može proširiti projekt Outings participativne umjetnosti na hrvatski glavni grad.

U Zagrebu će Julien de Casabianca realizirati monumentalno djelo na tržnici Dolac na temelju slike Moje gnijezdo slavnog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca. Dvadeset učenika osnovnih škola Izidor Kršnjavi i Vladimir Nazor sudjelovat će u radionici koju će voditi umjetnik koristeći izvanrednu zbirku Moderne galerije, a rezultat tog rada bit će kolaži postavljeni po gradu.

Izložba koja predstavlja umjetnikove prijašnje radove na ovu temu diljem svijeta bit će izložena u Medijateci od 9. do 28. lipnja 2017.

 

Julien de Casabianca u Gdansku

 

Julien de Casabianca francuski je vizualni umjetnik, fotograf i sineast svjetskog glasa.

Njegov rad uvijek je povezan s urbanim tkivom. Autor je i kratkometražnog filma La Nuit après la pluie koji je u potpunosti snimljen u zamišljenom gradu. Scenarij za taj film napisao mu je 2009. Gao Xingjian, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a glazbu je skladao pijanist Yaron Herman.

Za svoj prvi dugometražni film Passing by (2011.), koji je pohvalio slavni redatelj Costa-Gavras, tijekom tri godine snimao je anonimne prolaznike u 44 grada 22 europske države. Svoj rad potom je pretočio u video instalaciju na četrdeset ekrana koja se prikazivala na pročelju gradske vijećnice 4. pariškog arondismana, a projekt je otvorila glumica Charlotte Rampling.

U 2014. započeo je projekt Outings – spoj ulične umjetnosti i fotografije  i otada ga za izvedbu tog projekta redovito pozivaju brojni muzeji.