Izložba “Tošo Dabac – Čovjek u prostoru” u petrinjskoj galeriji Krsto Hegedušić

Povodom obilježavanja trideset godina postojanja Galerije Krsto Hedegudušić, petrinjska galerija otvara izložbu pod nazivom Tošo Dabac – Čovjek u prostoru.

Izložba je rezultat suradnje galerije Krsto Hegedušić s Arhivom Tošo Dabac, Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i Gradom Zagrebom.

Tošo Dabac je jedan od osnivača i glavnih predstavnika Zagrebačke škole umjetničke fotografije te je nositelj socijalnog smjera u fotografiji. Za života je uslikao oko 200 000 fotografija , a koliko je bio cijenjen u Hrvatskoj i svijetu govori i podatak da je bio i član prestižnog Photographic Society of America.

Njegove fotografije  zauzimaju važno mjesto i u hrvatskoj povijesti umjetnosti,a ono što je veoma znakovito jest da je to  pomalo nevidljiva i konkretna umjetnička paralela između Toše Dabca i Krste Hegedušića.

Kako se navodi u priopčenju, izložba će kroz specifičan izbor fotografija Toše Dabca ukazati na sadržajne i tematske poveznice između dvojice umjetnika, rasvijetliti srodnost elementarnih činjenica unutrašnjih umjetničkih poriva koji su kod Dabca i Hegedušića uvjetovali snažne i sugestivne opuse čija recepcija danas ponovno vraća u fokus identitet čovjeka u prostoru.

Izložba se otvara 27. lipnja 2017.godine, a možete ju pogledati u petrinjskoj galeriji Krsto Hegedušić sve do 30. srpnja 2017. godine.