Ovacije publike na premijeri “Kiklopa” u GDK Gavella

Jedan je od najvećih romana domaće književnosti druge polovice 20. stoljeća Kiklop Ranka Marinkovića je nakon više od četiri desetljeća uz ovacije publike premijerno izveden u GDK Gavella.

 

Najznačajnije kulturno događanje koje je obilježilo tjedan je dugo iščekivana premijera predstave Kiklop koja se održala u GDK Gavella , a koja prikazuje zagrebačku boemsku i intelektualnu sredinu neposredno prije izbijanja Drugog svjetskog rata . Više od četiri desetljeća se čekalo da predstava bude ponovo izvedena pred hrvatskom publikom , a čast da režira tu predstavu pripala je redatelju Saši Anočiću.

 

„Bilo je bitno ispričati priču.Pokušali smo prenijeti petsto stranica romana na kazališne daske , znajući pri tome da je to lektira i da će ljude to zanimati s obzirom na to da je Kiklop osamdesetih godina bio kultni kod nas, što zbog serije i što zbog filma i moje generacije su doslovno živjele na tom romanu. Zbog toga sam prilično sretan, što mi je pripala ta čast da prihvatim redateljsku palicu u Kiklopu“ rekao je redatelj Saša Anočić.

 

U radnji Kiklopa se odvija egzistencijalna drama glavnog lika, Melkiora Tresića, anksioznog intelektualca razapetog strahom od novačenja s jedne i vlastitim neispoljenim žudnjama s druge strane, a čast da glumi Melkiora pripala je glumcu Franji Dijaku.

 

„Igram Melkiora Tresića . Ne bih puno otkrivao o ulozi , ali pozvao bih publiku da dođe pogledati predstavu i tada će im sve biti jasno“ istaknuo je glumac Franjo Dijak.

 

U tri sata koliko predstava traje,  na sceni GDK Gavella izmjenjuje se ukupno trideset glumaca. Podsjećamo , Kiklopa je 1976. godine u HNK postavio Kosta Spajić , zatim je 1982. godine redatelj Antun Vrdoljak snimio istoimeni film, a sudeći prema ovacijama publike i ovaj Kiklop će se pamtiti.