Roman koji je divan razlog za nesanicu!

MB Books Ivanka Vranković izdavač su i urednica prvog romana Sanje Srdić Jungić, mlade autorice koja je nakon dugogodišnjeg čitanja, ali i profesionalnog bavljenja knjigama odlučila zaploviti spisateljskim vodama. Ako je suditi prema pročitanom, plovidba će joj biti duga i uspješna. U svom stotom osvrtu, ovaj ponedjeljak predstavljam vam njezin roman Zvijezde među nama, koji je sve, samo ne ono što očekujete. Ovaj prvijenac pripada žanru ljubavnog romana, no zaboravite sve što pretpostavljate da znate o ljubavnom romanu i pustite priči da vas obuzme, priči koja će vas zaokupiti, razveseliti, a možda i rasplakati.

Od utjelovljenja maštarije do zreloga muškarca, od žene koja kreće u novu avanturu do žene koja pronalazi sebe, od gentlemana do obiteljskog čovjeka, svi su likovi vođeni različitim vrstama ljubavi pronašli svoj put. Kakav put, otkrit ćete čitajući, ali svatko od nas mogao se naći na mjestu nekog od likova i u njihovim dvojbama. Autorica emocije ispisuje dijalozima, ponekim monologom ili pitanjem, napisanim razgovornim stilom oslobođenim velikih riječi, uštogljenih opisa i izraza. Psovka se omakne ondje gdje bi svatko od nas opsovao, zamuca se u trenutcima kad riječi ionako nisu dovoljne, a jezik je bujan i pršti točno onom emocijom koju treba prenijeti.  Opisi su prisutni ponegdje, kao začin koji naglašava dijaloge ili zbivanje. Radnja je dinamična, teče i nema prevelikih zastoja niti suludih i nelogičnih prevrata, ali u sebi krije dovoljno toga da nipošto ne bude klišeizirana. Posebno valja istaknuti dozu humora i verbalne dosjetke zbog kojih su dijalozi dinamični i brzi ponegdje, a ponegdje točno onoliko ozbiljni koliko trebaju biti. Vješto baratanje riječima u ovom se romanu vidi i u autoričinom pisanom stilu, kao i u govoru samih likova koji je poslužio kao izvrsno sredstvo karakterizacije, kao i prostor u kojima likovi borave.

Roman je i te kako svjestan suvremenog svijeta i vremena u kojem se radnja odvija pa su tako nenametljivo naglašeni problemi s kojima smo suočeni: koliko se razlikovalo odrastanje nekada i danas; što se smatra idealom ljepote; poremećenost i neprirodnost odnosa ispod svjetala reflektora; bivše ljubavi; sustav pravila koji nas (ne)svjesno stavlja u okvire; percepcija ljubavi, ali i problem dokazivanja sebi  samima i društvu; te upoznavanje sebe i sazrijevanja uz spremnost na kompromise.

U romanu se suprotstavlja miran obiteljski život i toplina hladnoj mašineriji u kojoj je pokretač svega profit. Upoznajemo obitelji kojima velike i neobične odluke nisu strane i roditelje pune podrške te tako roman naglašava ključne vrijednosti: otvorenost vidika, razumijevanje i ljubav. Važno je spomenuti ljubav jer se ona u ovom romanu pokretač radnje, ali se i manifestira na nekoliko načina od obiteljskih, prijateljskih pa na koncu i muško – ženskih odnosa. Čak su i erotski elementi izvrsno uklopljeni, daju dodatnu dimenziju samim odnosima, oslikavajući ih iz novog očišta.

Ovaj je roman pravi užitak na svim razinama: jezičnoj, stilskoj, dijaloškoj, pripovjedačkoj… Potiče čitateljsku maštu, ruši stereotipe i gradi neke sasvim nove temelje, nudi sasvim novu perspektivu i likove koji su toliko živi, da ih je teško uokviriti u karticu, dvije osvrta i ispustiti iz ruku. Zvijezde među nama zasigurno će zasjati na književnom nebu čim dođu na police i u čitateljske ruke!