Svečana 600. izvedba Gavranove komedije “Sve o ženama” u Krakovu

U glasovitom poljskom Teatru Ludowy održana je svečana 600.repriza komedije Sve u ženama autora Mire Gavrana, koja se tom brojkom svrstava u  jednu od najuspješnijih hrvatskih kazališnih komedija odigranih u inozemstvu.

 

Publika je uz ovacije ispratila poznate poljske glumice Marta Bizoń, Beata Schimscheiner i Magdalena Nieć koje ovu komediju igraju već trinaest godina , a glumice su im poručile Hvala vam, vi ste najbolja publika!

 

„Dugogodišnji život ove predstave, te značajni jubilej iznimno visokog broja repriza potvrdili su na najzorniji mogući način moje prijateljstvo sa zahtjevnom poljskom publikom, koju sam uvijek poštivao” rekao je tim povodom Miro Gavran.

 

Komedija Sve o ženama je ujedino i najizvođeniji kazališni tekst Mire Gavrana koji je do sada imao pedeset i dvije premijere diljem svijeta od New Yorka i Buenos Airesa pa sve do Pariza, Bratislave, Moskve, Mumbaija, Praga, a do sada je je pogledalo preko sedamsto tisuća gledatelja u različitim izvedbama.

 

“Uspjeh Teatra Ludowy iz Krakowa koji komediju Mire Gavrana Sve o ženama prije nekoliko  dana prikazao šestoti put (od premijere 2006. godine) tumačim time da je taj nevjerojatno britak tekst koji obuhvaća mnoga područja života žena dospio u ruke izvanrednog redatelja Pawela Szumieca koji je odabrao prave glumice: Martu Bizoń, Beatu Schimscheiner, Magdalenu Nieć koje su s lakoćom i fantazijom pristupile realizaciji ovog projekta. Dok sam gledala u Krakowu izvedbu Sve o ženama pratila sam i reakciju publike. Ljudi su bili zadubljeni u priču/priče, opušteni, istinski su uživali. Znam da neki i po 3-4 puta idu ponovno na predstavu toliko im je omiljena.  Prošlo je trinaest godina od premjere, a ta predstava  živi punokrvnim  životom. Jednom riječju odličan kazališni komad dospio je u ruke pravog kazališnog tima koji je napravio posao kako spada” ističe prevoditeljica komedije na poljski Anna Tuszyunska.

 

Kako se ističe u najavi ,  komedija Sve o ženama neobične je  strukture, te  u svome središtu ima suvremene žene. Kroz pet različitih priča koje se uzajamno isprepliću tri glumice igraju svaka po pet uloga počev od trogodišnjih djevojčica u vrtiću do  devedesetogodišnjih  starica u domu umirovljenika, čime im se pruža prigoda za glumačke transformacije .

 

Kazališni tekstovi Mire Gavrana su do sada imali trideset premijernih izvedbi u Varšavi, Krakovu, Ščećinu, Bidgošu, Čenstohovu i drugim poljskim gradovima, a spomenutu komediju Sve o ženama u Poljskoj je , pored krakovskog Teatra Ludowy izvelo još pet kazališta.