Tijelo kako ga dosad niste vidjeli

Da nabrojim sva djela koja su nastala perom Pavla Pavličića, trebao bi poseban osvrt. Znanstveni radovi, kriminalistički roman, fantastika, elementi ljubavnog i povijesnog, humor, mistično i neobično – sve su to gradbeni elementi koje Pavličić vješto kombinira i stvara djela vrijedna pamćenja, čak i kad njihova brojka postane troznamenkasta. Nakon uspješne Pohvale starosti, ovaj ponedjeljak vam u izdanju nakladničke kuće Mozaik knjiga i pod uredničkom paskom Zorana Maljkovića, predstavljam najnoviji ostvaraj Pavla Pavličića Pohvala tijelu.

U četrdeset i četiri eseja, Pavličić opisuje ljudsko tijelo, od tjemena do tabana. Ne zanemarujući baš niti jedan njegov dio, ponajprije mu izriče pohvalu, koja je nešto poput okvira i uvoda u ovaj pregled ljudske anatomije. U ostalim esejima, koji nisu niti prekratki niti predugi (moglo bi se reći da je autor pronašao idealnu mjeru), kombiniraju se objektivne činjenice, povijesni događaji s anegdotama, pričama, pa čak i elementima mitologije. Najčešće uzimamo tijelo zdravo za gotovo, a neki su njegovi dijelovi posve zanemareni, ponešto iz kulturoloških, ponešto iz praktičnih razloga, a i bonton tu ima svoju ulogu kad se o govorenju i pisanju o tijelu radi. Međutim, Pavličić doista temeljito posvećuje pažnju svakom dijelu tijela, pišući o njemu iz svakodnevne perspektive, o funkcijama, značenjima, pa čak i simbolikama koje mu pridajemo. Ne libi se biti iskren i neposredan, a doza humora približava tekst čitatelju i čini ga čitkim i jednostavnim, a upravo u jednostavnosti leži njegova ljepota. Obogaćuje Pavličić te eseje vlastitim iskustvom, a često ih završava poslovicama ili doskočicama vezanim uz dio tijela koji opisuje, stvarajući tako zaokružene cjeline koje ostaju u čitateljskom pamćenju.

Kombinirajući iskustvo, zrelost i mudrost koje donose godine, humor, svakodnevicu, radosti i brige, Pavao Pavličić još je jednom napisao nešto što se može čitati generacijama, nešto što je istovremeno i svevremeno i otkrivajuće, pozivajući čitatelje da se zamisle, promisle i možda i sami na vlastitom iskustvu (a potaknuti čitanjem!) spoznaju nešto novo. Ova Pohvala tijelu otvorit će vam oči i potaknuti vas da vlastito tijelo pogledate na sasvim novi način. Tko zna što će vam se otkriti, a dotad pročitajte što je otkrio pisac i kako je tijelo stalo između korica.