Kravat pukovnija započela sezonu “Smjene straže”

Na Uskrsni ponedjeljak na Trgu sv. Marka, Počasna satnija Kravat pukovnija započela je s redovnim održavanjem vojno-povijesne ceremonije  Smjene straže.

 

Već tradicionalno, točno u podne, ispred crkve sv. Marka, konjanici, pješadija i bubnjari Kravat pukovnije,  pod vodstvom zapovjednika Željka Matejčića, u svojim su raskošnim uniformama, uz atraktivnu  koreografiju i ceremoniju pripreme straže i pregleda naoružanja ponovno oživjeli povijesne početke kravate!

 

Zapovjednik Matejčić / Fotografija: Kravat pukovnija

 

„Ovo je već deveta godina zaredom kako Kravat pukovnija plijeni interes mnogobrojnih turista i građana grada Zagreba. Ponosni smo što u Zagrebu – Prijestolnici kravate možemo približiti dio povijesti građanima i turistima, a izrazito nam je zadovoljstvo što se sve više mladih ljudi želi uključiti u ovaj kulturni i turistički projekt.“, naglašava zapovjednik Željko Matejčić.

 

Na Uskrsni ponedjeljak, dolazak pješačkog postroja na Markov trg  odvijao  se preko Tkalčićeve ulice, Krvavog mosta i Radićeve ulice. Konjički dio pukovnije se uspinjao na Gornji grad s Dubravkinog puta te do sjeverne strane Kamenitih vrata gdje se već tradicionalno, održala molitva Gospi od Kamenitih vrata i zaštitnici Grada Zagreba, čiji lik ujedno krasi i stijeg Kravat pukovnije. Nakon molitve na Kamenitim vratima, spojili su se konjički i pješački dio Kravat pukovnije i zajednički se  uspeli na Markov trg, gdje  se održala atraktivna Smjena straže koju već mjesecima željno iščekuju mnogobrojni turisti, Zagrepčanke i Zagrepčani.

 

Projekt Kravat pukovnije autorska je zamisao Marijana Bušića,  ravnatelja ustanove Academia Cravatica, a od 2010. godine, u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pješaci, konjanici i bubnjari Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom Smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

 

Nakon svečanog  otvorenja ovogodišnje sezone, smjene straža Kravat pukovnije odvijat će se  se svake subote i nedjelje do 18. listopada, kada se proslavlja Svjetski dan kravate, a uz to, prigodne Smjene straže održavat će se i tijekom blagdana.

 

 

Izvor: Kravat pukovnija  www.kravatpukovnija.com