Gavranovih devet premijera u devet država u dva mjeseca

Devet kazališnih predstava hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana u dva mjeseca bit će premijerno izvedeno u devet zemalja. Prva je na rasporedu koncertna premijera drame Sladoled koja će se održati 23. kolovoza, u  njemačkom Kazalištu Nordhausen u Nordhausenu, a redateljica  drame je Anja Eisner, nakon koje slijede premijere u Rusiji, Ukrajini, Nigeriji , Hrvatskoj , Rumunjskoj, Poljskoj, Turskoj i Češkoj.

 

Tjedan dana kasnije , 30.kolovoza u Rusiji u Moskvi Teatar ART PARTNER će izvesti premijeru Gavranove komedije Traži se novi suprug u režiji  Gerolda Strelkova. Zatim će se 18.rujna u Ukrajini u Kijevu održati premijera Gavranove komedije Muž moje žene u režiji Valey Astakhova, a u izvedbi Producentske kuće  OLEG SHPACHUK.

 

Dan potom, 19. rujna u Nigeriji će biti premijerno izvedena ista komedija u Teatru Federal University u režiji Samuela Ayodela u gradu Oye Ekiti.  Tjedan dana kasnije , 26.rujna premijerno će biti izvedena Gavranova drama Sve o muškarcima u režiji Mladene Gavran i produkciji Teatra GAVRAN, a u maloj dvorani LISINSKI u Zagrebu.

 

Dana 2.listopada Gavranovu dramu Sladoled na mađarskom jeziku će premijerno izvesti Kazalište TOMCSA SANDOR iz grada Szekelyudvarhely iz Rumunjske, a u režiji Barabas Arpada .Slijedi premijera komedije Zabranjeno smijanje 15.listopada u Poljskoj u gradu Rzeszowu u Teatru  BO TAK u režiji Henry Adameka.

 

22.listopada u Turskoj u Istanbulu će se održati premijera Gavranove komedije Muž moje žene u Kazalištu AK LA KARA .  Na kraju niza  25.listopada bit će održana premijera komedije Papučari u gradu Češke Budjovice u Južnočeškom kazalištu u Češkoj u režiji Jane  Kališove.

 

Povodom ovih izvedbi Miro Gavran je dao kratku izjavu za portal CRO KULTURA:

“Kao kazališni autor veselim se svakoj svojoj premijeri za koju saznam, a istinski sam zahvalan prevoditeljima, redateljima i glumcima koji se odluče pozabaviti mojim teatarskim pričama. Drago mi je što ovaj kazališni niz potvrđuje moju nazočnost u zemljama u kojima se govori češki, njemački, mađarski, ruski i poljski, gdje sam se do sada udomaćio kao autor…a opet veseli me i spoznaja da me po prvi puta premijerno izvode u Turskoj,  Nigeriji i u Ukrajini. Primjećujem da kazalištarci u inozemstvu imaju podjednak interes za moje starije i moje novije tekstove.

 

Drago mi je da u Teatru GAVRAN izlazim s premijerom drame Sve o muškarcima koja je do sada imala osamnaest premijera počevši od slovačke Trnave, brazilskog Rio de Janeira , pa sve do Praga, Krakova i Moskve. Na toj predstavi će zaigrati tri iznimno talentirana mlada glumca Vedran Komerički, Rade Radolović i Tomislav Krstanović, dok je scenografiju kreirala Dinka Jeričević , a kostime Danica Dedijer. Na ljetnim pretpremijernim izvedbama publika je iznimno toplo primila tu predstavu a glumci su se  lijepo razigrali tako da bez straha i s radošću iščekujem zagrebačku premijernu izvedbu.