Sante leda koje nisu niti malo hladne

Veljko Đorđević je specijalist za socijalnu psihijatriju, koji je svoj akademski i znanstveni rad posvetio proučavanju ljudske psihe, komunikacije i psihoterapije o čemu svjedoče brojni znanstveni radovi i publikacije. Iza njega je nekoliko romana, dva dramska teksta te također i uredničko – autorski rad na knjigama o svjedočanstvima koja se tiču važnih događaja iz Domovinskog rata. Ipak, ovoga puta Veljko Đorđević u izdanju nakladničke kuće V.B.Z. i pod uredničkom paskom Drage Glamuzine donosi roman Sante leda, s podnaslovom Ljubić s predumišljajem.

No, ne dajte se zavarati, niti je roman leden niti je tipičan ljubić. Upoznat ćete među koricama kardiologinju i slikara, dvoje neznanaca koji će u čežnji, tišini i neznanju prepoznati koliko glasne mogu biti sličnosti i osjećaji. Njihova neobično započeta priča otkrivat će duboke slojeve osjećaja, i svjesnih i nesvjesnih, snagu privlačnosti, ali i razuma. Odnos građen na dodirima i osjetima, poslovna ambicija i umjetničko nadahnuće prepliću se u rečenicama koje jednostavno, ali istovremeno i bogato opisuju međuljudske odnose, pogreške, radosti i odluke. Iako se Veljko Đorđević drži jednostavnoga, čitkoga stila, osjećaji koji se prožimaju u romanu dodaju mu sasvim novu razinu bogatstva. Na zanimljiv se način opisuju emotivna stanja, velike promjene, neostvarene želje i pritajene čežnje, ali i činjenica da sasvim neočekivane situacije ili ljudi mogu biti snažni putokazi koji mijenjaju i sadašnjost i budućnosti.

Sante leda roman je koji vas neće ostaviti hladnima, promišljat ćete o mnogo toga i suosjećati s likovima, prolaziti s njima emotivnim valovima i zapitati se što biste vi u njihovoj koži. Ako je ovaj ljubić nastao s predumišljajem da vas zaintrigira od korica do korica, onda je autor svakako u tome uspio i pokazao da čak i sante leda posjeduju toplinu.