Predstavljen je program “17.Festivala svjetskog kazališta”

17.Festival svjetskog kazališta održavat će se od 25. rujna do 01.listopada u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu , no unatoč smanjenom budžetu publici donosi tri inozemne predstave , među kojima je i predstava u režiji Thomasa Ostermeiera, koji je već otprije poznat zagrebačkoj publici.

 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao uvertiru u novu kazališnu sezonu posjetiteljima donosi 17.Festival svjetskog kazališta na kojima će zagrebačkoj publici predstaviti tri iznimna projekta europskih i svjetskih redatelja s vodećih međunarodnih kazališnih scena.

 

Sedamnaesti „Festival svjetskog kazališta“ već u posljednje vrijeme tradicionalno se sveo na tri predstave budući da smo odlučili da je u toj financijskoj neimaštini puno zanimljivije dovesti tri doista iznimno kvalitetne predstave nego zapravo redati brojeve. Ono što je specifično kod kvalitetnih predstava je to da ome na neki način upućuju na neke nove trendove u europskom teatru i na neki način su zapravo označile teatar u prošloj sezoni ili u prošle dvije sezone“ rekla je tim povodom Dubravka Vrgoč , intendantica HNK U Zagrebu.

 

Posjetitelje tako očekuju tri predstave poprilično različite žanrovski i po senzibilitetu. Prva je klasična predstava Neprijatelj naroda Henrika Ibsena u kojoj glasoviti njemački redatelj Thomas Ostermeier  stalni gost Festivala čita iz perspektive ovog vremena , zatim slijede predstava Nachlass švicarskog Rimini protokola koja propituje temu smrti u suvremenom svijetu , te predstava Lomeći valove autora Larsa Von Triera koja je nastala dvadeset i pet godina nakon snimanja istoimenog filma.

 

„Neprijatelj naroda“ Thomasa Ostermeiera koji je naš stalni partner od prvog do zadnjeg Festivala dolazi s jednom izrazito političkom predstavom u kojoj sudjeluje i publika na određeni način. Svi se pitamo kao i Ibsen u svom vremenu što znači kada politika , odnosno vlast ne sudjeluje dovoljno u društvenim pitanjima.

„Lomeći valove“ je predstava koja je nastala na istoimenom Lars Von Trierovom filmu, a on je i sam napravio kazališnu adaptaciju svog filma. Tekst koji po prvi puta kod nas  gostuje od strane Nacionalnog teatra iz Luksemburga prikazuje jedan za nas zanimljiv pogled u ovoj sezoni jer kao što i znate naša sezona se bazira oko netipičnih junaka.

 Zatim slijedi projekt Nachlass koji je vrlo specifičan, dolazi od strane švicarsko njemačke skupine Rimini protokol koja se već godinama u svjetskom kazališnom kontekstu izdvojila zbog svojih instalacija. Ovaj put će sami sudionici predstave biti gledatelji. Predstava će biti prikazivana kao neka vrsta instalacije u jednom velikom prostoru koji se sastoji od devet različitih soba kroz koje će publika putovati i to je tema koju znamo iz Uelbeckovih romana koja je i danas aktualna smrt, odnosno doživljaj smrti u doba neoliberalizma“ ističe umjetnički direktor FSK Ivica Buljan

 

Ljubitelji predstava u iščekivanju Festivala svjetskog kazališta u središnjoj nacionalnoj kući mogu uživati i u ciklusu koncerata koje daruju građanima poput Ljubavi i zlobe , te u međunarodnom Festivalu Sanktpeterburške sezone.