U ZeKaeM-u će se održati izvedba predstave Ranka Marinkovića “Pod balkonima”

Dramsku uspješnicu Dubrovačkih ljetnih igara Pod balkonima Ranka Marinkovića u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, možete pogledati  u Zagrebačkom kazalištu mladih i to u petak, 13. rujna 2019. u 20 sati.

 

Ranko Marinković je autor čije je mjesto u korpusu svjetske literature, njegovi likovi su toliko živi i iz te perspektive, bilo je lako stvoriti kostur iz kojeg se glumcima može dati materijal od kojeg mogu raditi čudesa – istaknuo je redatelj Dario Harjaček nakon prošlogodišnje premijerne izvedbe na DLJI naglašavajući lakoću i užitak rada s Festivalskim dramskim ansamblom ili hrvatskom glumačkom reprezentacijom kako ih je sam nazvao.

 

Kako se ističe u najavi , riječ je o predstavi koja donosi britku kritiku društva uz karakterističan Marinkovićev humor, a njegov istančani mediteranski senzibilitet dodatno je podcrtan uspjelim dramaturškim pristupom. Vrijeme je pred Drugi svjetski rat, fašizam buja, ekonomski odnosi se raspadaju i ljudi nisu sigurni kako će održati svoju vlastitu egzistenciju, kako će održati svoje domove i obitelji. Predstava rastvara temu takve propasti, temu klasnog pitanja i odnosa s Bogom, odnosa prema ideji nade te odnosa prema zajednici. Suvremenost teksta i sličnost s današnjim političkim, društvenim te ekonomskim trenutkom, je zapanjujuća.