Izaberite put za jug

Fraktura i urednik Seid Serdarević donose novu poetsku poslasticu iz pera mlade pjesnikinje Lare Mitraković. Iza mlade autorice zajednička je zbirka (članovi Književne grupe 90 +) Netko podvikne, djeca odrastu, a samostalno je izdala zbirku Brojanje pogrešaka koja je osvojila nagradu Zdravko Pucak. Nakon prve zbirke, svjetlo dana ugledala je i Dva puta za jug, zbirka koja iza sebe ostavlja snažan dojam i u kojoj se uživa pjesmu po pjesmu.

Autorica prije svake cjeline u zbirci donosi pjesmu koja je svojevrstan uvod, na samom početku dajući nam uvid u sebe i svoj stvaralački proces pjesmom mala lara, dajući naslutiti svu svoju neobičnost, i dodajem iznimnost, cio jedan bujan i metaforičan svijet naoko jednostavnog, a raskošnog jezičnog izražaja. Omiljeni su joj motivi povezivanja s prirodom, otočkog života, djetinjstva; a u svom pjesništvu Lara Mitraković zaranja u dubine kako izraza tako i emocije stvarajući pjesničke slike koje se prelijevaju i stvaraju pravi čitateljski užitak. Od prošlosti i djetinjstva do sadašnjosti i stvarnosti, od izričaja djeteta do izričaja mlade djevojke, autorica bogato i metaforično kroči poetskim stazama ostavljajući za sobom tragove ljeta, stabala i vlastitoga svijeta. Iako bi se moglo govoriti o svojevrsnoj lirskoj autobiografiji (u kojoj se autorica poigrava čak i vlastitim imenom), ljepotu djetinjstva na Visu, snažne emocije prema dragim osobama te bujnost i puninu izraza možete prepoznati i ako ne znate gotovo ništa osim da želite posegnuti za snažnom i opijajućom poezijom.

Dva puta za jug Lare Mitraković zbirka je koja ukazuje da hrvatsko pjesništvo i te kako ide dobrim putem, stoga nemojte oklijevati i pročitajte zbirku koja predstavlja život i poeziju savršeno ujedinjene među koricama.