Dimitrije Popović “Leonardo da Vinci je bio tvorac savršene ljepote optuživan za sodomiju i seciranje preko 30 leševa”

Nakon obilježavanja pedeset godina umjetničkog djelovanja , te predstavljanja monografije slikar i pisac Dimitrije Popović u Studiju Moderne galerije Josip Račić otvorio je izložbu pod nazivom „Božansko i demonsko u Leonarda da Vincija”.

Dimitrije Popović svojim slikarskim opusom , ali i prepoznatljivim instalacijama i knjigama posljednjih pedeset godina ostavlja neizbrisiv trag. Upravo veliki utjecaj na njegovo stvaralaštvo ostavio je i slikar Leonardo da Vinci , što se može vidjeti na otvorenoj izložbi “Božansko i demonsko u Leonarda da Vincija”, koja je posvećena 500. godišnjici smrti ovog renesansnog slikara.

 

„Naime ja sam 80-ih godina imao jedan cijeli ciklus posvećen Leonardu , inspiriran njegovim djelima koje sam izlagao u Zagrebi i u Milanu. Međutim mene je Leonardo zanimao još i ranijih godina , odnosno u godinama studija kada sam koristio neke njegove reprodukcije , kolaže , asemblaže , kompozicije nadrealističkog sadržaja, gdje se taj odnos renesanse klasičnog izraza s modernim lijepo ukomponirao i napravio jednu zanimljivu cjelinu. U tom smislu istraživanja Leonardo je prisutan puno godina i prije ove izložbe „ ističe Dimitrije Popović.

 

Fotografija: Zorana Vukić , www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

Izložbu je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić , te je istaknuo “Dimitrije Popović  je opsjednut Leonardom da Vincijem od studentskih dana , a ja osobno kao i većina naših sugrađana Dimitrijem imaginacijom i dobrotom“ .

 

Na izložbi je uz recentne radove među kojima se posebno ističu „Bitka kod Anghiarija” i instalacija „Posljednja večera” koji su inspirirani Leonardovim djelima i svjetonazorom, odnosom prema lijepom i ružnom, svetom i svjetovnom, životu i smrti, izloženi i radovi iz ciklusa “Omaggio a Leonardo” nastali početkom 80-ih godina, a koji su koncipirani na osnovu Leonardove zaokupljenosti prolaznošću i smrti .

 

„Mislim da je izloženo šest starih radova uz recentne radove, dakle iste teme obrađene nakon 30-40 godina na jedan drugi način” rekao je Dimitrije Popović.

A evo i što to ima “Božansko i demonsko u Leonarda da Vincija”.

“Ja sam taj naslov bazirao na suprotstavljenim percepcijama njegove osobnosti. Intrigantne , uvijek zanimljive , provokativne. Božansko – on je tvorac savršene ljepote , čovjek koji je veličao ljubav, propagirao slobodu , zatim je bio izumitelj i konstruktor , a i u planu kreativnosti je napravio puno važnih stvari. Demonsko – optuživan je za sodomiju , seciranje preko 30 leševa, smatraju ga mizantropom i da je zapravo mrzio ljude , a ono što mu najviše zamjeraju je da je filozofiju pretpostavljao kršćanstvu.” dodao je Dimitrije Popović.

 

Dimitrije Popović trenutno piše eseje “Mržnja u slikarstvu”,a posljednje tri godine radi i na ciklusu slika “Mit mode” koji planira izložiti sljedeće godine.