Roman koji će vas OSvojiti

Urednica Nives Tomašević i Naklada Ljevak donose novi roman Jasne Horvat, o čijem sam vam romanu Vilijun već pisala. Autorica je svojim radom i životom vezana za Osijek, a dobitnica je i nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za književnost 2010. godine, kao i Pečata grada Osijeka 2011. godine. Roman OSvojski, koji vam predstavljam danas, kruna je deset godina književnog stvaralaštva autorice. Eugen Savojski dobio je život prije deset godina u romanu Bizarij, a njegova je priča dobila vlastite korice upravo ove godine.

OSvojski je roman koji osvaja na više razina. Ponajprije, moram istaknuti grafički dizajn romana koji je posve u skladu sa šahom i kartama koje autorica stvaralački i znalački koristi. Osim toga, roman je i multimedijalan, opremljen kodovima za čitanje i zvučne zapise koji čitanje pretvaraju u interaktivno iskustvo. Ovo je priča Eugena Savojskog koju on sam pripovijeda; osluškuje svijet oko sebe, pamti mirise i okuse, bilježi povijesne događaje i promišlja o životu, kulturi, osvajanjima i svijetu. Promatramo i Osijek njegovim očima, gradnju i suradnje, a u Eugenovom dnevniku brojne panorame Osijeka našle su svoje mjesto, izvrsno opisane. Autorica je stvorila intertekstualno djelo (spominju se tako Antun Gustav Matoš, Dobriša Cesarić, brojna enciklopedijska izdanja…), multimedijski bogato i primamljivo za uzeti u ruke jer spaja povijesne činjenice s autobiografskim stilom pisanja, dnevničkim zapisima i poviješću koja se slaže s kartama, šahom i kockicama. Jasna Horvat maestralno uklapa kockice i ostavlja djelo koje će biti zabilježeno kao neobično i snažno, koje je Eugenu Savojskom udahnulo život.

Prava literarna poslastica osvojit će čitatelje i od korica do korica držati pažnju, uvesti u interaktivan svijet čitanja i pokazati na koje sve načine knjiga može biti bogata jer OSvojski je roman koji osvaja!