Slikovnice za sve uzraste

 

Urednik Zoran Maljković i Mozaik knjiga donose prave poslastice za čitateljsku publiku svih uzrasta, a danas vam donosim dva posebna noviteta koji pokazuju da čitanje ne poznaje niti dob niti granice, a da umjetnost dobiva dodatnu snagu kada se spaja.

Dokazuju to ilustratorica Željka Mezić i autor Edi Šupljika koji su predivnim, živopisnim i bojama bogatim crtežima uz edukativne pjesmice približili djeci abecedu. U slikovnici nazvanoj Slovoceda djeci su na simpatičan i primjeren način predstavljena slova, objašnjeno kako ih pisati te koje riječi najčešće određenim slovom počinju. Djeca tako znanje usvajaju posve nesvjesno, a ovako objašnjena slova gotovo pa pozivaju na pisanje i daljnje učenje. Riječ je o slikovnici koja vrlo pedagoški nenametljivo uvodi djecu u svijet čitanja i pisanja, pokazujući da se ljepota i dalje krije u pisanoj riječi, iako živim u digitalnom dobu.

Iako živimo u digitalnom dobu, rijetko će koja digitalizacija prenijeti vjerno na papir ljepotu koja nastaje pod kistom slikara Fadila Vejzovića. Uspjelo je to u slikovnici Kuća pored mora, a među tim su prekrasnim slikama svoj dom pronašli svevremenski antologijski stihovi istoimene pjesme Arsena Dedića. Spoj dva velika umjetnika, slike i stihovi koji se pamte i pamtit će se generacijama, dobili su novo ruho i ukoričeno izdanje koje će obogatiti svaku policu na kojem se nađe. Ljubav, život i prolaznost, more, zajedništvo i činjenica da kuću domom ne čine zidovi, nego osjećaji ono je što se pamti. Ovo izdanje pokazuje da i za odrasle može biti čarobna kombinacija slike i riječi, odnosno stiha.

Ove slikovnice doista su blago za police i razveselit će kako najmlađe, tako i one nešto zrelije i pružiti izvrsno čitateljsko iskustvo. Djecu će naučiti kako da zavole riječi, a odrasle podsjetiti koliko riječi mogu biti besmrtne i svevremene, zato ne propustite ova izdanja prelistati i imati u rukama!