Knjiga koja osvaja srce

Spomenuti ime Pavla Pavličića dovoljno je da se brojna čitateljska publika prisjeti što su sve iz njegovog pročitali. Pisac je on za sve generacije, bavi se znanošću o književnosti, a ni scenariji mu nisu strani. Omiljen i kod kritike i kod publike, Pavao Pavličić i nakon više od sto knjiga ne posustaje i stvara kako za odrasle, tako i za mlade. Bakrene sove, tri Pohvale (Starosti, Tijelu i Pučkoj pjesmi – znana i kao Glas naroda), Štićena osoba; samo su neka novija ostvarenja. Njegovi klasici doživljavaju brojna ponovljena izdanja, dio je školske lektire (Dobri duh Zagreba, Trojica u Trnju), a nedavno je Mozaik knjiga pod paskom urednika Zorana Maljkovića izdao novo ruko romana Mjesto u srcu.

Mjesto u srcu roman je u kojem upoznajemo nekoliko živopisnih likova, a svaki od njih iza sebe krije priču. Pavao Pavličić još jednom pričom odlazi u Vukovar, u ljeto jednog djetinjstva omeđeno cvatom, mirisom i plodovima voćaka. Gotovo sinestetski, autor nas uvodi u priču koja pripovijeda o prijateljstvu, o prvoj ljubavi, o humanosti, ali i stvarnosti vremena u kojem se priča odvija; vremena u kojoj su radost bili šareni bomboni s pekmezom i kila šećera više. Troje mladih, njihove obitelji i međusobni odnosi te jedna stara kuća okosnica su romana u koje je Pavao Pavličić utkao emocije, sliku tadašnje stvarnosti, ali i dozu svoje prepoznatljive fantastike i tajnovitosti. Mjesto u srcu roman je koji se čita u dahu, iz kojega se uči, koji pokazuje snagu želje i volje, snagu prijateljstva, važnost poznavanja činjenica i poneke posljedice zaključivanja naprečac, kao i da valja sa željama biti oprezan. Unutar korica, za vrijeme jednog ljeta, smještena je svevremena priča.

Uzmite ovaj roman, pročitajte ga, pronađite svoje mjesto u srcu, zamislite svoju želju i uživajte u čitanju te se još jednom uvjerite zašto je Pavao Pavličić prepoznatljiv i jedinstven!