Žena, znanstvenica i izvrstan roman

Slavenka Drakulić književno je ime prepoznato kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Autorica je romana i eseja te zbirki priča, a u njezinom je stvaralaštvu i publicistička literatura našla svoje mjesto. Kako smo preživjeli, Tijelo njenog tijela, Frida ili o boli, Dora i Minotaur, Nevidljiva žena i druge priče  samo su neki od ostvaraja koje književna publika i kritika rado čitaju. Slavenka Drakulić progovara o tijelu i njegovoj percepciji, bolesti i traumi, a čestim su joj predmetom stvaralačkog zanimanja žene koje su svoj život dijelile s genijalnim umovima, pritom i same bivajući posebnima.

Urednik Seid Serdarević i Fraktura donose još jedno izdanje njezina romana Mileva Einstein, teorija tuge u kojem upoznajemo prvu suprugu jednog od najvećih fizičara Alberta Einsteina, Milevu Marić. Mileva je bila prva žena studentica politehničkog fakulteta u Zürichu, izvrsna matematičarka kojoj je zbog talenta bilo dozvoljeno u srednjoj školi slušati fiziku rezerviranu samo za mladiće, ali i koja je zbog fizičkog hendikepa bila promatrana kao manje vrijedna i privlačna. Na sveučilištu je upoznala i Einsteina, s kojim se upustila u romantičnu vezu, a zajedno su gradili njegovo ime, pri čemu mu je Mileva bila najveća podrška žrtvujući zbog toga čak i obiteljski život, no i vlastitu karijeru. Biti u sjeni velikoga uma, biti žena i majka, imati obitelj i žrtvovati karijeru izazovi su s kojima se Mileva susretala, a i sestrina bolest bila joj je bolna točka. Ista bolest kasnije će pokositi i najmlađega sina, dok će prvorođena kći preminuti u dojenačkoj dobi. Svi ti događaji, propali brak i propali snovi, ali i njezin istovremeno snažan i krhak unutrašnji svijet preneseni su na stranice romana prepoznatljivim jednostavnim, a britkim stilom Slavenke Drakulić koji je istovremeno i precizan i emotivan. Autorica vješto balansira fikcijom i fakcijom stvarajući još jedan portret žene koja dobiva literarni glas. Roman je pisan u prvom licu, interdisciplinaran i s ponešto epistolarne forme, a najvažnije od svega – daje uvid u suživot s genijem i u težinu žrtve vlastitoga ja. Kako nas naše odluke oblikuju i kako naši koraci utječu na život, no što se dogodi i kad se sklope okolnosti, možete saznati između redaka romana .

Mileva Einstein žena je nad čijom sudbinom nećete ostati ravnodušni, a kad tome pridodate da je oblikovana perom Slavenke Drakulić, nema teorije da ćete ispustiti roman prije nego pročitate sve do zadnje riječi.