Junaci o kojima ćete rado čitati

Ratko Bjelčić književnik je, kako kaže, za uzraste od pelena do pelena. Tomu svjedoče i brojna njegova djela koja čitaju sve generacije, a koja prepoznaju i struka i književna publika pa je tako nagrađen nagradom Mato Lovrak, uvršten u brojne čitanke, udžbenike, časopise za mlade i preveden na nekoliko jezika, među kojima su talijanski, češki, slovenski jezik. Outsorcing anđeo i 128 crtalica njegove su zbirke pjesama, a piše i romane te pripovijetke.

Danas vam predstavljam njegov najnoviji roman za mlade izdan u vlastitoj nakladi i naslovljen Junaci sa Zelenog brijega. Radnja romana smještena je u Sisak, a pratimo tri paralelne priče. No, roman nije zasićen s previše likova ili događaja, već se jednostavno i lako razumljivo prati skupina mladih ljudi, dok pripovjedač plete priču o nekim od bitnih motiva današnjice, ali i svakodnevnoga života. Naći ćete u ovom romanu obiteljske zavrzlame i odnose, prve ljubavi, roditelje i njihove roditelje, prijateljstva, poslove, ali i važnu temu današnjice – ekologiju, ispričanu na pristupačan i shvatljiv način. Problem ilegalnoga odlaganja otpada, raznih povezanih radnji, problem sitnoga kriminala – sve je to autor stavio u jedan roman koji je od korica do korica ispunjen zanimljivim likovima raznih profila i generacija od kojih se može učiti o borbi za istinu, prijateljstvu, obitelji… svim vrijednostima koje se ponekad u današnjem užurbanom svijetu zaborave. Likovi Ratka Bjelčića mogu se pronaći u svakom susjedstvu i gradu te su zbog toga primamljivi čitateljima; lako se zamisliti u njihovim avanturama. Mladi će u njihovim dogodovštinama s lakoćom iščitati vlastite, a oni malo stariji rado će se prisjetiti mladih dana dok putuju s likovima stranicama romana. Autor piše svojim prepoznatljivim stilom: jednostavnim, a posvećenim osjećajima i razmišljanjima likova te ih se i zbog toga lako prati i doživljava njihov rast u romanu.

Junaci sa Zelenog brijega roman je kojim Ratko Bjelčić još jednom potvrđuje svoju izvrsnost u pisanju za mlade, a vjerujem da će se i junaci ovoga romana naći u čitankama i na policama svih generacija.