POSTOJI LI SAVRŠENI PARTNER?

Koronavirus na neko je vrijeme zaustavio kazališni život, no nakon pauze, predstave se polako vraćaju na kazališne daske. Jedna od predstava čija je premijera odgođena zbog virusa zaigrala je 9. lipnja u Centru za kulturu i informacije Maksimir u produkciji Teatra Gavran. Predstava je to koja traga za odgovorom na pitanje postoji li savršeni partner, a njezin je autor naš naizvođeniji dramatičar Miro Gavran. Naime, Gavran donosi predstavu naslovljenu Savršeni partner, a koju je režirala Slađana Kilibarda.

                    © Deajan Barić za Teatar Gavran, Zagreb, 2020.

Nakon što je publiku 2012. godine u predstavi Lutka upoznao sa ženskim androidom Stelom, Miro Gavran upoznaje publiku s muškim androidom Davidom koji je savršeni muškarac, savršeni partner, stvoren da u svakom pogledu udovolji suvremenoj ženi koja ga naruči. To je u ovom slučaju mlada poslovna žena Tina, ambiciozna i željna kako poslovnog, tako i privatnog te društvenog napretka. Budući da u svom partneru Filipu ne pronalazi ono što joj je potrebno, obraća se znanstvenici Barbari, kreatorici savršenih androidnih muškaraca. Tina nakon toga kreće u neobičnu životnu avanturu testiranja je li muškarac android imena David doista savršen, je li doista ono što ona traži i kako izgleda život kad ga dijelite s nekime tko vam ugađa i nema manu, osim jedne sitnice – kako i sam David kaže, on nema srce. Ima li lijeka za slomljeno srce bivšeg Tininog dečka Filipa i kakvu ulogu u svemu tome ima Barbara, otkrit ćete pogledate li predstavu koja jednostavnu scenu i minimalističke kostime nadograđuje izvrsnim glumačkim izvedbama i lepezom emocija odigranih uz prikladnu glazbu.

                    © Zorana Vukić, Zagreb, 2020.

Osim izvrsnoga teksta oživljenog na visokoj umjetničkoj i estetskoj razini, vrhunskom doživljaju pridonose odlične glumačke izvedbe. Lana Gojak Bajt utjelovila je Tinu, dokazavši kako ima talent i za komiku, ali i za ozbiljne teme. Pokazala je zavidan raspon emocija predstavivši publici mladu ženu koja traga za karijerom, istinskom ljubavlju, ali i samom sobom. Na tom svom putu sreće Barbaru, koju je utjelovila Kristina Krepela, pokazavši izniman glumački, ali i govornički talent i vladanje pozornicom te je Barbara u njenom liku prikazala znanstveni um, ali i osjetljivost na emocije i dozu kreativnosti koja je od životne važnosti. Kolegicama glumicama posve je parirao Sven Jakir, udahnuvši život čak dvama likovima – mladiću Filipu, bibliotekaru i maketaru te savršenom androidu Davidu. Pokazavši zavidnu moć transformacije, ali i izvrsnu glumačku te tjelesnu kondiciju, Sven Jakir utjelovio je Davida doista savršeno – i ljudski i robotski u isto vrijeme. Troje glumaca  su čak i fizički zahtjevne plesne i koreografske pokrete izvodili s lakoćom uigrano prikazujući priču o karijeri, ljubavi i ljudskosti.  Oživjeli su likove i potaknuli publiku da se s njima smije, suosjeća te da se zapitkuje što i kako učiniti u potrazi za savršenim partnerom i je li uopće opravdano vjerovati da on tako savršen postoji. Redateljica Slađana Kilibarda doista je izvrsno i znalački uigrala glumačku ekipu i uprizorila predstavu.

                    © Zorana Vukić, Zagreb, 2020.

Publika je scene pratila pljeskom, smijehom i pogledima prepoznavanja, izvrsno reagirajući na iskrene emocije, maštovite doskočice, svakodnevne situacije i pokoju ironičnu primjedbu o stereotipima suvremenoga života, a gromoglasan pljesak i ovacije na kraju samo su potvrdili kvalitetu predstave, režije i same izvedbe.
Savršeni partner predstava je koja publiku vodi na neobičnu potragu, ali i ostavlja dubok dojam jer je živopisna, komična, iskrena, životna; u njoj Gavran sebi svojstveno isprepliće dramu s komičnim elementima, stvorivši još jednu kazališnu poslasticu koja publiku dotiče i oraspoloži pokazujući da život ima bezbroj različitih nijansi. Upravo je te nijanse publici predočila izvrsna ekipa koja stoji iza ove predstave, a Savršeni partner nesumnjivo će na kazališnim daskama biti rado viđena priča.

                    © Zorana Vukić, Zagreb, 2020.

AUTORSKI TIM PREDSTAVE

Redateljica: Slađana Kilibarda

Asistent redateljice: Lovro Krsnik

Dramaturginja: Dina Vukelić

Scenografkinja: Valentina Crnković

Kostimografkinja: Hana Letica

Scenski pokret: Tamara Savičević

Oblikovatelj svjetla: Mario Vnučec

Oblikovatelj tona: Neven Zebić

Izbor glazbe: Slađana Kilibarda

Izvršna producentica: Maja Šegota

Produkcija: Teatar Gavran