Na “60.Međunarodnom dječjem festivalu – Šibenik 2020.” održale su se Mersad Berber Artionice

Umjetnost je djelatnost kojoj se divimo od trenutka kada nastane , pa sve dok smo prisutni na ovome svijetu , a upravo prekrasan i vrlo značajan opus vrhunskog umjetnika Mersada Berbera poslužio je kao inspiracija šibenskim mališanima koji su bili dio Mersad Berber Artionica, koje su se održale u organizaciji Fondacije Mersad Berber sa stručnim timom Galerije Klovićevi dvori iz Zagreba na 60. jubilarnom Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku.

 

“Tijekom izložbe Mersada Berbera u Galeriji Klovićevi dvori su kustosica izložbe Jasmina Bavoljak i Fondacija Mersada Berbera pokrenuli razgovore o pokretanju Artionica Mersada Berbera sa stručnim vodstvom Galerije Klovićevi dvori , te smo nakon uspješnih Artionica u Zagrebu  ove godine pozvani sa strane Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku i jako smo zadovoljni što smo mogli napraviti tu inicijativu i da je prepoznata  u Šibeniku” rekla je tim povodom  Ira Berber , članica uprave Fondacije Mersad Berber.

 

Fotografija: Fondacija Mersad Berber , lipanj 2020. Šibenik

 

Za potrebe održavanja Artionice dovezene  su iz Zagreba posebne grafičke preše iz Galerije Klovićevi dvori na kojoj su djeca radili grafike po uzoru na motive ovog vrsnog umjetnika.

 

“Ovaj put smo fokus stavili isključivo na grafiku jer smo napravili tri grupe po dva dana. Imali smo naravno limitaciju zbog Covida-19 jer nismo mogli primiti toliko djece,  iako su Artionice već prvoga dana bile toliko popunjene. Najljepša stvar u svemu je bila to što smo se mogli koncentrirati uz stručni tim Klovićevih dvora na grafičku produkciju i duboki tisak i suhu iglu koja je zapravo jedna jako kompleksna i skupa tehnika izrade ” dodala je  Ira Berber , članica uprave Fondacije Mersad Berber.

 

 

Artionice su privukle veliki broj polaznika, ali i ljubitelja umjetnosti, a svi polaznici su imali priliku vidjeti proces nastanka umjetničkog djela , ali biti i dio izložbe na kojoj su bili izloženi njihovi radovi, a uskoro će se izdati i katalog.

 

“Galerija Klovićevi dvori to radi uistinu stručno. Gospođa Ljiljana Velkovski je osoba koja je motivator  , a s podrškom ravnatelja Antonia Picukarića svake se godine kolektivno skupe sva djela , sa svih razno raznih izložbi , te ćemo tako imati i ispred Fondacije Mersad Berber naš jedan mali set , kao što smo imali finalnu izložbu u šibenskom foyeru njihovog prekrasnog teatr,a gdje smo djeci omogučili da se osjećaju kao pravi umjetnici i da naprave jednu predivnu prezentaciju svojih djela.” rekla je  Ira Berber , članica uprave Fondacije Mersad Berber.

 

 

Fotografija: Fondacija Mersad Berber , lipanj 2020. Šibenik

 

Davne 1984. godine upravo na mjestu gdje je održavana Artionica , Mersad Berber je imao svoju izložbu.

 

“Mersad Berber se vratio nakon toliko godina, gdje je bio  počasni gost na tadašnjem Jugoslavenskom  festivalu djeteta u Šibeniku. U Galeriji Marija je imao jednu predivnu izložbu .Čak smo u Fondaciji sačuvali tadašnji plakat izložbe . Voljeli bismo jer smo pozvani sa strane šibenskog Festivala da nastavimo suradnju i do godine , pa možda da čak upriličimo i jednu izložbu u suradnji Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku s Galerijom Klovićevi dvori i Mersad Berber Artionicama” dodala je Ira Berber , članica uprave Fondacije Mersad Berber .

 

Trenutno glavni zadatak Fondacije Mersad Berber je da se kroz iduću godinu finalno realizira otvorenje prvog Mersad Berber Muzeja u Sarajevu  na vise od 500m2 u samom srcu Sarajeva. Među brojnim aktvnostima budućeg muzeja, Artionica Mersad Berber će zasigurno biti uvrštena u regularni program muzeja.