Zavirite u ropotarnicu!

Pisati bilo kakav kratak uvod s namjerom predstavljanja Pavla Pavličića vrlo je nezahvalno. Ne zato što se o njemu nema što napisati, već upravo suprotno. Pavao Pavličić jedinstvena je pojava u hrvatskoj književnosti jer i nakon više od stotinu knjiga iza sebe i dalje piše djela koja će čitati generacije. Kritika ga cijeni, čitateljska publika rado čita, a on u sebi ujedinjuje čovjeka od pisane riječi, akademika, profesora, kritičara. Neumorno se, što praktično, što teorijski bavi pisanom riječju, ali i društvenim mijenama i pojavama, a teme za pisanje nalazi posvuda oko sebe. Da je tomu tako, svjedoči i zbirka kraćih eseja u izdanju zagrebačke Matice hrvatske, a pod uredničkom paskom Luke Šeputa.

Naime, Pavao Pavličić pod naslovom Ropotarnica donosi još jedan duhovit i temeljit pregled predmeta koji se više ne koriste, udahnjujući u njih književni život. Kako sam autor pojašnjava, ropotarnica je osobita prostorija u koju će se odlagati islužene stvari. Zavirivši u jednu takvu, Pavličić popisuje predmete koji bi se ondje mogli zateći, a koji su činili sastavni dio svakodnevice. Ipak, s vremenom su izgubili svoju uporabnu svrhu i našli se upravo ondje, u ropotarnici. Pišući o svakom predmetu, autor daje njegovu kratku povijest: namjenu, mjesto u kući, iskustvo uporabe i značaj u svakodnevnom životu. Naoko pišući samo o predmetima, autor zapravo nenametljivo oslikava društvo i uspoređuje promjene i procese s današnjim društvom i predmetima. Javi se ponekad i kritičan, a ponekad i čeznutljiv ton prožet čitkom i vedrom dozom humora, no prije svega se osjeća poštovanje prema predmetima. Također, Pavličić progovara i o mogućim simboličkim značenjima koje predmeti poput pisaće mašine, pečata ili indiga mogu imati i nositi. Neki od predmeta i danas su dio kućanstava, najčešće kao suveniri ili podsjetnici na neke davne običaje i tradicije, a brojni su takoreći evoluirali u svoje suvremenije verzije, koje također imaju svojih mana.

U svakom slučaju, Pavao Pavličić donosi zanimljiv i temeljit pregled predmeta, a zavirivanje u ovu ropotarnicu između korica svakako će vas potaknuti na razmišljanje, evocirati uspomene ili vas potaknuti da istražite malo detaljnije svaki od navedenih predmeta.