Djeca na daljinu koja će vam biti bliska

Jedan osvrt nije dovoljan kako bi se sažela bogata životna i stvaralačka biografija Julijane Matanović. Njezin je opus prepoznala čitateljska publika (o čemu svjedoče neposredne reakcije), ali i struka, čemu su svjedokom brojne nagrade. Njezin prvi ostvaraj Zašto sam vam lagala broji više od 60 000 prodanih primjeraka, a sasvim je izgledno da će stopama njezine navedene uspješnice, ali i ostalih djela (Tko se boji lika još, Bilješka o piscu, Ljuta godina…) poći i njezina najnovija zbirka priča. Izdavač je Umjetnička organizacija Lađa od vode, a zbirku je uredila moja malenkost.

Djeca na daljinu svojim bi naslovom mogla sugerirati i daljinu kojoj smo izloženi danas, no zbirka ide korak dalje. Govori o doslovnim i metaforičkim daljinama; prisjeća se prošlosti, objašnjava sadašnjost i pokazuje utjecaj prošlosti i sadašnjosti na budućnost. U središtu su zbirke djeca: ostavljena, obmanuta, odrasla; djeca (pa i odrasli) koji na svojim plećima nose teret života, ali i priče. Priče koju valja ispričati, čak i ako je gotovo čitav život prešućivana ili zaboravljena, priče koja mijenja i hefta, kako kaže autorica, biografije likova. Upravo tu svojim prepoznatljivim, tankoćutnim stilom i perom u priču ulazi Julijana Matanović kako bi ju prenijela čitateljima, opisujući obiteljske odnose, emocije i daljine koje nameće život. Autorica progovara i o književnosti, njezinoj ulozi u životu, ali i isprepletenosti života i teksta. Trinaest priča donosi likove i biografije u kojima se svatko od nas može pronaći jer su događaji i pitanja kojima se priče bave (pitanje pravog trenutka i iskrenosti, pitanje prava na govor, problemi identiteta) gotovo svevremenski.

Djeca na daljinu zbirka su koja se čita u dahu, zbirka koja otvara brojna pitanja i dotiče osjetljive točke biografija. Njezini su likovi djeca, tinejdžeri, žene na pragu prve zrelosti, muškarci koji na leđima nose teret plahosti, stariji ljudi koji se osvrću na život u cjelini. I odrasli su nečija djeca, a djeca često moraju ranije odrasti kako bi se nosili sa životom samim. Likovi Julijane Matanović sa životom se nose najčešće uz pomoć priče, a njihove su priče doista vrijedne čitanja, čak i ako nisu odmah ispričane. Djeca na daljinu ostat će vam blizu još dugo nakon čitanja jer su simbioza života, priče i prepoznatljivoga rukopisa koji se ne boji daljina, blizina i osjetljivih pitanja.