Zaplovite morem života

Naklada Ljevak i urednica Dubravka Težak donose najnoviji književni ostvaraj dobro poznate književnice Sonje Zubović koja već godinama i generacijama uveseljava čitatelje, a vodi i umjetničku organizaciju Tekston, kao i projekt poticanja čitanja poezije za mlade Poezija to go. Djeluje i likovno, a zaslužna je i za brojne kulturne suradnje.

Roman naslovljen Belini brodovi prati život mlade djevojke Izabele koja u najosjetljivijim godinama ostaje bez majke te se njezin život mijenja iz temelja kad se preseli kod svojih tete i tetka, sestrične Nine i bake. Polako i uz nove prijatelje (Vito, Mario i Suzana bit će doza dinamike u njezinoj svakodnevici; kao i pas Lun), Bela se privikava na novi život koji za nju priprema brojna iznenađenja. Piše dnevnik, koji je sastavni dio teksta i u kojem iščitavamo njezina promišljanja i osjećaje, ali roman obiluje i toplim dijalozima uz dozu kako mladenačkog, tako i roditeljskog humora. Upravo ti razgovori i situacije ocrtavaju narav likova, kao i njihove međusobne odnose. Tu je i ponešto dijalekta koji stilu romana (čitkom i slikovitom) dodaje na živosti. Dotiče se autorica i suvremenih tema kao što su društvene mreže i obrazovanje, ali prije svega progovara o važnosti podrške, pa i prikladne psihološke te stručne pomoći u teškim situacijama, pri čemu naglašava važnost iskrenosti i razgovora. Mladi u romanu Sonje Zubović odrastaju i otkrivaju život svijet i osjećaje, a roditelji se ne libe priznati i roditeljsku (i obiteljsku) ljubav, ali i strahove pa tako vidimo i psihu djeteta, ali i roditelja u podjednakoj mjeri – čime se šalje poruka o važnosti međusobnog shvaćanja i uvažavanja unutar obiteljske dinamike.

Belini brodovi uz snažnu simboliku brodova i mora roman je koji pokazuje da se morem života može hrabro ploviti i kad nas zateknu oluje i da će se svaka oluja jednom smiriti, a da ju je lakše prebroditi uz podršku i ljubav. Sonja Zubović ovim je romanom pokazala da doista jest nemirno more ono koje čini vještoga mornara i da se i u tužnom filmu mogu pronaći sretni kadrovi, makar i izvan platna.