Šapice koje će ostaviti trag(ove)

Slavko Sobin poznat je hrvatski kazališni i televizijski glumac koji za sebe u biografiji skromno priznaje kako nije siguran zna li pisati i ostavlja svoje djelo čitateljima na prosudbu. Urednik Zoran Maljković i Mozaik knjiga za vaše najmlađe donose slikovnicu Šapice, prvu iz Slavkova pera koju je prekrasnim ilustracijama obogatio Patricio Alejandro Aguero Marino.

Šapice su priča o dva psa, koja ide puno šire od klasične priče s personificiranim životinjama i svojevrsne lekcije o prijateljstvu. Dva psa, ženka neobična imena Vi i mužjak zvan Mrš, Ajča sreću se na ulici u neobičnim okolnostima (a i to kako su nastala njihova neobična imena ima svoje razloge) i razvijaju neobičan odnos koji prerasta u prijateljstvo iz kojeg oboje puno nauče i ponesu sa sobom, za cijeli život. Priča je ovo koja govori o pristojnom ponašanju i poštovanju, o životu, o iskrenosti, prihvaćanju različitosti, skromnosti i prijateljstvu na neobičan i duhovit način prepun topline koja će zagrijati srca kako djece, tako i odraslih. Slavko Sobin piše jednostavno, ali neposredno i iskreno; dijalozi su duhoviti, iskreni i topli i prenose emocije, ali i lekcije. Autor nenametljivo ističe prave vrijednosti i ono što je u životu ključno, a likovi na zajedničkom putu uče i o sebi i o svijetu oko sebe. Ovo je slikovnica prikladna za sve generacije i mami osmijeh na lice, vraća vjeru u iskrenost i prijateljstvo, prijateljstvo koje možemo pronaći ako otvorimo srce i prerastemo vlastite predrasude.

Šapice su slikovnica bogata i sadržajem i ilustracijama, ali ponajprije prenosi važne poruke, prijeko potrebne djeci koja se susreću s brojnim situacijama, predrasudama i sa sve manje iskrenih i nesebičnih emocija. Upravo zbog toga će Šapice zasigurno ostaviti trag u dječjoj književnosti, a njihov autor može biti miran – jer je u svom naumu da dopre do srca (malih i velikih) čitatelja i čitateljica neosporno uspio!