Zavirite u tajne spisateljskog zanata

Pavao Pavličić ime je koje se spominje od lektire do znanosti o književnosti i niti u jednom polju stvaranja perom ne razočara. Profesor, pisac, esejist, kritičar i akademik samo su neke od apozicija koje se vežu uz vlastitu imenicu Pavličić, a o cijenjenosti svjedoče nagrade kako kritike, tako i književne publike.

Urednik Zoran Maljković i Mozaik knjiga donose najnoviji ostvaraj iz pera Pavla Pavličića, intrigantno (a možda i jednostavno) naslovljen Tajne zanata. Naime, u zanimljivo koncipiranoj knjizi, autor u tri cjeline (osnovna i srednja škola te škola pisanja) odlučuje ponuditi odgovore na najčešće mu postavljana pitanja na književnim susretima. Pitanja su uokvirena predgovorom u kojem autor objašnjava koja je namjera knjige i pogovorom u kojem daje lijep zaključak o piscima, pisanju, književnosti i čitanju. Knjiga odgovara na brojna čitateljska pitanja koja su plod brojnih književnih susreta na kojima je Pavličić sudjelovao. Ne libi se autor uspostaviti svojevrsni dijalog s publikom pomoću ove knjige, progovara o međuljudskim, ali i književnim odnosima, kao i o vlastitim promišljanjima i viđenjima kako pisanja i teksta, tako i književnosti. Pitanja su jasna, a Pavličićevi odgovori temeljiti, ali i nadahnuti te obogaćeni dozom britkog humora. Bogato iskustvo prelilo se u rečenice, a znanje i čitanje, pisanje i pisana riječ postali predmetom iskrenog promatranja i proučavanja. Suvremenici, klasici, lektira, ali i snažne figure domaće i strane književne scene (Krleža, King, Tribuson, Ranjina…) pronašli su svoje mjesto u knjizi koja dotiče tajne zanata.

Pavao Pavličić nesebično, britko i otvoreno (ne bježeći čak niti od vlastitih stavova i emocija) progovara o svemu što se tiče spisateljskoga zanata približavajući ga na taj način svakome tko poželi u zanat proniknuti, a možda se i njime baviti.