Od 12. do 18. svibnja održat će se “1. Zagrebački festival monodrame”

Od 12. do 18. svibnja u organizaciji Teatra GAVRAN te u partnerstvu sa „Urania- prostorom kreacije”, u Zagrebu će se održati 1. Zagrebački festival monodrame. Na raspisani javni poziv odazvalo se čak 29 teatara i pojedinaca, a od kojih je njih 16 imalo kompletnu prijavu koja je zadovoljavala propozicije natječaja.

 

„Teatar GAVRAN je osnovan prije 19 godina i u svome radu je na prvo mjesto uvijek stavljao glumca kao središnju figuru u teatru – stoga je u rujnu prošle godine Mladena Gavran došla na ideju da pokrenemo Zagrebački festival monodrame.”rekla je tim povodom Maja Šegota, ravnateljica Zagrebačkog festivala monodrame

Tim povodom formiran je tročlani selektorski tim kojeg su činile dramaturginja i spisateljica Dina Vukelić, književna kritičarka Andrea Divić, te Maja Šegota, ravnateljica Zagrebačkog festivala monodrame. Evo što o monodrama koje nas uskoro očekuju ističu.

 

“Monodrame su doista pokazale tematsku osviještenost, jezično bogatstvo, ali i bogatstvo različitosti, kao i prije svega vrhunsku glumačku moć. Od nadahnutih interpretacija tekstova, preko glumačkih bravura pa sve do scenskog minimalizma i neobičnih scenografija, monodrame doista nude gledateljski i umjetnički užitak. Važno je napomenuti da uz etablirana glumačka imena imamo i mlade nade te da su odabrane monodrame dokaz da je glumačka kreativnost doista nepresušna. Na osnovu viđenog, za kazalište danas nema straha jer će kazalište uvijek ostati prostor gdje se na daskama koje život znače prikazuje život sam. Ponekad doslovno, ponekad metaforički, ali uvijek sa žarom i strašću koje na scenu donosi upravo glumac, a odabrane monodrame dokaz su da taj žar ne jenjava te da je život nepresušna inspiracija.” rekla je tim povodom književna kritičarka Andrea Divić.

 

“U procesu selekcije susrele smo se s bogatim i raznolikim glumačkim izrazima ambicioznima u svojoj izvedbi, sadržaju, žanru, formi i eksperimentalnom i inovativnom pristupu u kojemu se kazalište spaja s glazbom, poezijom ili pak plesom. Hrabrilo nas je i radovalo što smo imale priliku gledati aktualizacije kanonskih djela i klasika, reinterpretacije općepoznatih lica (što fiktivnih, što fikcionaliziranih povijesnih figura), ispovjedne i intimističke monodrame, ambijentalne predstave, kao i monodrame koje integriraju elemente fizičkoga i dokumentarnoga teatra.” ističe spisateljica i dramaturginja Dina Vukelić.

 

Izvor: Zagrebački festival monodrame , Zagreb travanj 2021.

 

Kako se ističe u priopćenju Festival 12. svibnja otvara “Vla Vla Vlajland cabaret” u izvedbi Ecije Ojdanić i produkciji Teatra Moruzgva. 13. svibnja, slijedi “10 pjesama koje su označile kraj mogu ljubavnog života” u izvedbi Ivana Ožegovića i produkciji Bjelovarskog kazališta. U petak, 14. svibnja, u Uraniji će igrati “Mistero buffo” u izvedbi Dražena Šivaka i koprodukciji Umjetničke organizacije Grupa i Triko Cirkus Teatra. Dan kasnije, 15. svibnja, na programu je “Huligan” u izvedbi Matije Šakoronje i produkciji kazališta Mala scena. Apsolvent glume Eugen Stjepan Višić izvest će u nedjelju, 16. svibnja, monodramu “Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još”, produkciju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a posljednji komad u konkurenciji bit će, u ponedjeljak 17. svibnja, “Žena bomba” u izvedbi Srđane Šimunović i produkciji Gradskog kazališta Marina Držića.

 

Članovi žirija koji će ocjenjivati odabrane predstave će biti glumica Branka Cvitković, književnik Dubravko Jelačić Bužimski i profesorica Vesna Muhoberac, a nagrada će biti uručena sedmoga dana festivala kada će glumac Boris Svrtan izvesti izvan konkurencije monodramu “Moj slučaj” po tekstovima Vlade Gotovca.

 

Najbolja monodrama primit će nagradu „Zlatna krila”, rad našeg proslavljenog akademskog slikara i kipara svjetskog glasa Dimitrija Popovića koji je istaknuo kako je bio počašćen pozivom Teatra GAVRAN da baš on kreira skulpturu koja će biti nagradom Zagrebačkog festivala monodrame. Rukovodio se time da naziv nagrade za njega predstavlja umjetničku slobodu, a broncu u kojoj je izlivena simbolizira vječnost, te da je zato njegova želja da ovaj festival u čijem je središtu glumac ima dug i uspješan život.

 

Spomenimo i da će odigrane monodrame pokrivati razne žanrove, od komedije preko klasike do intimne poetske monodrame, a i onu temeljenu na glazbi kao i monodramu koja će više biti usmjerena na mlađu publiku budući da će biti izvedena na žargonskom jeziku.