ODRŽANA PREMIJERA KRATKOMETRAŽNOG STOP MOTION ANIMIRANOG FILMA “RON – VITEZ OD JUTARNJEG DRVETA- AVANTURA U BALKANIJI ZEMLJI LUDESA” JAKOVA GAVRANA.

 

U Centru za kulturu i informacije Maksimir održana je 27. travnja 2021. premijera kratkometražnog stop motion animiranog filma “RON- Vitez od jutarnjeg drveta- Avantura u balkaniji zemlji ludesa” scenariste, redatelja i animatora Jakova Gavrana.

Spajajući ljubav prema fantasy svijetu, ali i likovnosti, scenarist, redatelj, animator i glumac Jakov Gavran spojio je sve u jedno. Upravo vrijeme pandemije motiviralo ga je da napravi kratkometražni stop motion animirani film.

“RON – Vitez od jutarnjeg drveta” je napravljen zahvaljujući Natječaju Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kojim je slobodnim umjetnicima u vrijeme pandemije pružena mogućnost da se mogu kreativno izraziti putem digitalnih medija.

“S obzirom na to da sam prošao na Natječaju i dobio sredstva, poželio sam kao glumac-lutkar, ali i likovnjak sve te svoje ljubavi prema likovnosti i filmu pretočiti u stop motion animirani film koji će publici dati prikaz onoga što se nalazi u mojoj mašti”, rekao je tim povodom Jakov Gavran.

 

Animirani film je nastao u protekla četiri mjeseca, a za izradu istoga je bilo potrebno napraviti više od 20 000 fotografija. Snimatelj i montažer ovoga filma je Mario Ivan Šuvak, te su praktički Jakov Gavran i Mario Ivan Šuvak cijeli projekt realizirali sami, što je začuđujuće s obzirom da film traje 24 minute.

Rad na filmu je bio podijeljen u tri etape. Prvih mjesec dana razrađen je scenarij, sljedeća dva mjeseca kreirane su i izrađene 22 lutke, scenografija i rekvizita, dok je zadnji mjesec uslijedilo snimanje i montaža filma.

Film tematizira život vitezova i čarobnjaka u jednom neobičnom imaginarnom kraljevstvu.

Nakon održane premijere, posjetitelji su imali prilike razgledati kompletnu scenografiju filma kojom su dočarane različite lokacije, od dvoraca do šume i srednjovjekovnog grada, te su mogli vidjeti i lutke i rekvizitu koje su se koristile u filmu te ih je autor upoznao i s procesom stvaranja.

 

 

Premijeri su nazočili uglednici iz javnog i kulturnog života. 

Fotografije možete pogledati na linku: http://www.jakovgavran.com/premijera-stop-motion-filma-ron-vitez-od-jutarnjeg-drveta/.