Gavranovi „Papučari“ oduševili Bečane

Sudeći prema burnom i dugotrajnom pljesku za sve glumce i stvaratelje dojmljive premijerne izvedbe komedije „Papučari“ Mire Gavrana na njemačkom jeziku, u utorak navečer u dupkom punoj dvorani Theater Center Foruma u Beču, ovaj  najizvođeniji hrvatski suvremeni književnik i dramski pisac u zemlji i svijetu, ponovno je oduševio Bečane.

 

Potvrda tome su i brojni pozivi glavnih protagonista na završni poklon, među kojima ovaj put nažalost nije bio i poslovno spriječen Miro Gavran, kojeg je austrijska publika kroz njegova djela već davno prepoznala kao oličenje iskrenosti i dobrote. I stoga ga ne samo obožava nego i javno voli.

 

Veleposlanik Daniel Glunčić i uzvanici / Foto: Fenix (S.Herek)

 

Zanimljiv dramski tekst Gavranovih „Papučara“ s velemajstorski oslikanim karakterima i profinjeno istkanom mrežom muško-ženskih odnosa „u braku utroje“, spajanjem humorističkog i dramskog, upečatljivo je Bečanima prenio autorov alternativni pogled na život i svijet ljudskih želja, nadanja, strahova, slabosti….

 

Velikom uspjehu bečke premijere komedije „Papučari“ koja se događa danas i svuda oko nas, kada se ženi srednjih godina udanoj za drugog muža na vratima pojavi njezin prvi muž, koji je iznenadno pušten iz zatvora, jer se pokazalo da je bio nevin, svakako je pridonijela i sjajna postava mladih austrijskih glumaca. Muške uloge igrali su Manuel Dragan i Anutol Rieger, a žensku Ezsterb Hollosi.

 

Gavranovu komediju, koja se može pogledati do 25. rujna, te od 30. rujna do 09. listopada, režirao je poznati austrijski redatelj i glumac starije generacije Hubsi Kramar, a prijevod s hrvatskog na njemački potpisuje  sveuč. profesor, prevoditelj, kazališni redatelj i pedagog iz njemačkog Bamberga, Zagrepčanin Tihomir Glowatzky.

 

Veleposlanik s novinarima na premijeri / Foto: Fenix (S.Herek)

 

 

Jednom riječju, sjajan glumački trojac i redatelj publici su na zanimljiv način, odličnom glumom, scenografijom i glazbom prenijeli sukus neočekivanih situacija i peripetija bivših i sadašnjih supružnika koji žive utroje pod zajedničkim krovom, nasmijavši Bečane do suza.

 

„Visoka kvaliteta Gavranovih dramskih djela i čarobni spoj tragedije i komedije na njegov poseban način, čini ga bezvremenskim i nadaleko prepoznatljivim“, rekao je nakon predstave redatelj Kramar, inače veliki ljubitelj Hrvatske i njenih ljepota i znamenitosti.

 

„Veseli me da ću „Papučare“ igratiu Beču čak 16 puta. Ne poznajem osobno Miru Gavrana, ali sam čuo za njega. Veličanstveni autor koji otkriva jedan novi emocionalni svijet i ima kvalitetu Čehova, rekao je glumac Rieger, koji je igrao ulogu novog muža žene rastrgane između dva muškarca.

 

„Moja je uloga teška i ozbiljna, iako je servirana kao komedija. Stoga mi je ovo fantastično Gavranovo djelo bilo veliki izazov“, rekla nam je glumica Hollosi.

 

„Miru Gavrana već sam upoznao u pisanoj formi, ali nikada ga nisam osobno upoznao. Šteta da danas nije bio s nama. Jako sam se veselio ulozi bivšeg supruga i karakteru koji mi je povjeren da prenesem publici. Gavranov emotivan svijet me je oduševio“, rekao nam je glumac Manuel Dragan.

 

Austrijski glumci (autor slike: Karl Satzinger – Elselt Kommunikation)

 

Premijernoj izvedbi, između ostalih, nazočio je i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić sa članovima svog diplomatskog tima, a u publici je bila i Edith Mock, surpuga bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova i velikog prijatelja Hrvatske dr. Aloisa Mocka.

 

A kada smo kod dr. Mocka, treba svakako spomenuti da je za svoja književna i kazališna djela u Hrvatskoj i inozemstvu višestruko nagrađivani Miro Gavran dobitnik i prestižne europske nagrade “Dr. Alois Mock Europa Preis”, dodijeljene mu u Beču. Ali i “Zlatnog ordena za zasluge u Republici Austriji, visokog državnog odličja austrijskog predsjednika.

 

I što na kraju reći nego iskrene čestitke Miri Gavranu, jednom od najizvođenijih hrvatskih dramatičara u svijetu, kojeg je u više od 400 kazališnih premijera širom svijeta gledao višemilijunski auditorij, na uspješnoj bečkoj premijeri.

 

 

Izvor: Fenix-magazin/MD/Snježana Herek