“42. Zagrebački književni razgovori” u DHK : Disidentska književnost ili književnost zaborava

Društvo hrvatskih književnika početkom listopada tradicionalno organizira Zagrebačke književne razgovore – jednu od najdugovječnijih književnih manifestacija u Republici Hrvatskoj i šire. Riječ je o kultnom književnom susretanju utemeljenom krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća koje u Zagrebu ugošćuje ugledne pisce, jezikoslovce, književne kritičare, prevoditelje i kulturologe iz Republike Hrvatske te šireg okruženja i svijeta.

 

Objavljivanjem posebno zapaženih predavanja i tekstova koje je na Zagrebačkim književnim razgovorima do sada izložilo gotovo tisuću sudionika, ostvaruje se dvojaka uloga ove manifestacije, kojom se potiče književni govor, ali i pisano pamćenje.Izložena predavanja i tekstovi objavljuju se u periodici DHK-a (Republika i Most) te se time dobiva uvid u razvoj promišljanja književnosti, a Zagrebački književni razgovori, kao i Društvo hrvatskih književnika, oblikuju temelje za kulturološka istraživanja.

 

Punih trideset godina proteklo je od pada Berlinskog zida i komunizma. Svaki pokušaj narušavanja uspostavljenog reda jednoumlja bio je kažnjavan, no unatoč gruboj kontroli ponašanja hrabrosti nije nedostajalo. Ona se prije svega očitovala u umjetničkom stvaralaštvu, posebice kazališnom i književnom. Pisci poput Milana Kundere, Mareka Hłaska, Czesława Miłosza, Béle Hamvasa, Václava Havela, Josefa Škvoreckog, Dominika Tatarke, Aleksandra Solženjicina, Gjörgyja Konráda, Pavela Kohouta i Georgija Markova ostavili su u prozi, poeziji i dramskom stvaralaštvu neizbrisiva svjedočanstva o jednom ružnom i tragičnom razdoblju svjetske povijesti. Što je od toga ostalo?

 

Novo vrijeme neoliberalizma smijenilo je ideologiju svemoćnom vrijednošću novca, a istovremeno je na stanovit način u zaborav bacilo cijelu plejadu velikih pisaca. Stoga je namjera 42. ZKR-a da se pozabavi fenomenom disidentske književnosti s povijesnim odmakom, da istraži sudbine knjiga i njihovih autora, valorizira vrijednosti u odnosu na ono što danas živimo i barem malo počisti prašinu koja je pala na stvaralaštvo toga vremena.

 

Kao i uvijek, i na ovogodišnjem ZKR-u sudjeluju brojni domaći i strani gosti. Voditelj susreta Dubravko Jelačić Bužimski uvodno će govoriti o disidentskoj književnosti koja je oblikovala njegov književni ukus, Maciej Czerwiński, profesor na Jagiellonskome sveučilištu u Krakovu, govorit će o Bogdanu Radici, Tihomir Glowatzky o disidentima u Istočnoj Njemačkoj, akademik Mladen Machiedo prisjetit će se nekih događaja kao živi svjedok vremena, Jaroslav Otčenášek, predstojnik za južnoslavenske i balkanističke studije Filozofskog fakulteta praškog Karlovog sveučilišta, dat će kratak uvod u češku disidentsku književnost, Zvonko Taneski, profesor južnoslavenskih književnosti i književne komparatistike na Katedri za slavenske filologije Sveučilišta Comenius u Bratislavi, govorit će o poetici dislokacije, Božidar Petrač o tome kako je Bijela knjiga Stjepana Čuića pretvorila u disidenta, a Bogusław Zieliński, dugogodišnji direktor Instituta za slavistiku na Sveučilištu Adama Mickiewicza u Poznańu, govorit će o Januszu Szpotańskom. Uz njih na 42. ZKR-u sudjeluju Mario Kolar, Carmen Vrljičak Verlichak, Davor Velnić, Igor Žic i Vinko Grubišić.

 

Predsjednik Povjerenstva DHK-a za Zagrebačke književne razgovore je Dubravko Jelačić Bužimski, a članovi Miro Gavran, Jasna Horvat, Mladen Machiedo, Dino Milinović, Antun Pavešković i Cvijeta Pavlović.

 

Ovogodišnji, 42. Zagrebački književni razgovori organizirani su uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Pisana izlaganja objavit će se u časopisima Most i Republika.

 

Unatoč brojnim izazovima, 42. Zagrebački književni razgovori održat će se u obnovljenim prostorima DHK-a uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

 

Program možete naći na mrežnoj stranici www.dhk.hr.

 

Izvor: www.dhk.hr