Zbirka priča kao prozna oda

Rudnik čvaraka, Cesta knezova Bribirskih, Ispod skala… samo su neki od naslova proizišli iz pera Tomislava Šovagovića koji već godinama čitateljskoj publici donosi izvrsnu prozu, članke, ali i poeziju. Mozaik knjiga i urednik Vid Jakša Opačić donose autorovu novu zbirku priča Spremište Trešnjevka, zanimljivog podnaslova Noćni dnevnik osamdesetih.

Iako naslov sugerira jednu lokaciju i jedno vrijeme, Spremište Trešnjevka zbirka je priča (točnije, njih 60) koje su zapisi vremena, grada, obitelji i života. Tomislav Šovagović vješto i čitko isprepliće detalje osobne povijesti (spominje obitelj i prijatelje, smješta ih na stranice i u rečenice s ljubavlju, a ponekad i sjetom – ali i toplinom koja i čitatelja čini dijelom obitelji) i povijesti koja se događa i ima svoj tijek pa su tako zapisane važne utakmice, sportski i umjetnički velikani, društveni događaji koji se i danas pamte. Autor šeće zagrebačkim ulicama, opisuje što i koga susreće, kako život teče stvarajući prozne slike koje vraćaju u prošlost, povezive su sa sadašnjošću, ali i navode nas da se zapitamo kako će izgledati budućnost – koji će to izum biti zanimljiv kao što je to bio VHS, hoće li se igrati onako legendarne utakmice, hoće li velikani dobiti dostojne nasljednike. Od Dražena Petrovića i Fabijana Šovagovića, preko Dragana Despota i Anje Šovagović koji i danas vladaju pozornicama, a Miroslav Ćiro Blažević i dalje je jedan od najvećih trenera – zanimljivo je zapitati se koje će generacije koračati Trešnjevkom i čitati Šovagovića. Nije autor zaboravio ni dijalektalne razlike ni jezične nesporazume dalmatinsko-zagrebačke pa i to daje posebnu čar stilu kojim je zbirka pisana.

Spremište Trešnjevka zbirka je zbog koje nećete požaliti ni ako postanete noćni čitač jer ju nećete moći ispustiti iz ruku, a Tomislav Šovagović postat će književni vodič Zagrebom, zgodama i zbivanjima, stvarajući uspomene i stranice koje se spremaju u spremišta čitateljskih srca.