Željko Lesar izložbu “Body space” posvetio ženama

Agata, Cecilija, Irma, Luiza, Magda i Veronika samo su neke od 14 prekrasnih žena koje su svojim licima, pozama , ali i prikazanom tehnikom, pokazale zašto žena pripada umjetnosti i u 21.stoljeću, kao i umijeće vrsnog slikara Željka Lesara.

Crtež kao način izražavanja, ali i žene kao motivi posljednje tri godine okupirale su misli i platna akademskog slikara Željka Lesara. Iako je kao slikar svojim prepoznatljivim likovnim rukopisom u posljednjih trideset godina postao poznat u zemlji i inozemstvu Lesar se ovim ciklusom odlučio vratiti onome što uistinu i jest, a to je prije svega vrstan crtač.

 

Izvor: Zorana Vukić @cro-kultura.com , Zagreb veljača 2022.

 

Prvi akt naslikao je u studenom 2019.godine, a nakon slikanja portreta ugljenom , ženi je stvarao ostatak fizionomije. Lesar žene i žensko tijelo promatra s dozom poštovanja i na njegovim slikama akt prestaje biti seksualiziran. Njegove žene iako podsjećaju na francuski tip akta opravdano zaslužuju biti dio suvremene , ali i buduće likovne scene. Njihovu raskoš koja je nastala u tehnici ugljena i akrila posjetitelji mogu razgledati u zagrebačkoj galeriji Vladimir Filakovac.

 

„Ovo je 508. izložba u Galeriji Vladimir Filakovac koja ove godine obilježava 53.godinu postojanja. Izrazito smo ponosni na sve naše izložbene godine i što nismo stali za izlaganjem niti u vrijeme virusne pandemije . To potvrđuje i naša publika svojim dolaskom. Željku Lesaru se zahvaljujem na ovim predivnim slikama koje jako dobro nadopunjavaju prostor Galerije i izuzetno mi je zadovoljstvo što smo se uspjeli dogovoriti da izložba ostaje otvorena u sljedećih mjesec dana” rekao je tim povodom ravnatelj NS Dubrava Željko Šturlić.

 

Izvor: Zorana Vukić @cro-kultura.com , Zagreb veljača 2022.

 

Dosadašnji ciklusi Varia animalia, kao i konja  ne isključuju ovu likovnu priču već se nadovezuju jedna na drugu, ali se i istovremeno prožimaju. Povjesničar umjetnosti Robert Kavazović Horvat je na otvorenju istaknuo da je izložba „Body space” ciklus najboljih aktova u hrvatskom slikarstvu što se tiče Erosa, te nadodao:

„ Nakon ptica i konja, ovo je njegov apsolutni, veliki likovni skok u puno slobodniji crtež u kojemu se, za razliku od „Ptica“, ali i puno slobodnijih „Konja“, osjeća izrazita „muška ruka“. Svaka linija ima svoj život u kojem Željko ne pati za apsolutnom akademskom i crtačkom točnošću, te prirodnim omjerima. Ta linija ima svoj život, kao da prati tok slikareve svijesti, svijesti jednog jakog slikarskog, pomalo nesmirenog genija. Ptice su bile nježne, iznimno dekorativne i besprijekorne, što je bila nužna faza u prijelazu s Lesarovog slikarstva prema crtežu, dok su aktovi puni erotske i stvaralačke snage umjetnika, ne koketirajući s preširokom likovnom publikom, već davno oslobođeni svih sprega i veza.”

 

Izvor: Zorana Vukić @cro-kultura.com , Zagreb veljača 2022.

 

Lesarove žene tijelom poziraju u vrlo prirodnim pozama, portretima otkrivaju svoj karakter , ali i svoju mističnost. Odišu nekom drugom energijom i uspostavljaju jasnu granicu promatrača i objekta.

 

„Radeći pripreme za te velike slike osjetio sam potrebu da bi te crteže mogao zalijepiti na platno ili nosač i na taj način najbolje izraziti moje likovne težnje” istaknuo je akademski slikar Željko Lesar.

 

Žensko  tijelo kao  motiv je prisutan je u povijesti  umjetnosti oko 20 000 godina i to kod najpoznatijih svjetskih autora. Često se njihova tijela smatraju predmetima žudnje i mašte. S godinama, ali i trendovima u likovnosti žene postaju sve manje prisutne  kako u svjetskim muzejima tako i domaćim.Ova izložba koja prezentira motiv žene nacrtane rukom slikara u jednu ruku pokreće povratak na umjetnost kakva treba biti i od kakve ne treba bježati.