Četiri priče, odrubljena glava i zbirka koja očara

Dimitrije Popović umjetnik je čije ime jest i ostat će duboko zapisano na hrvatskoj likovnoj, ali i spisateljskoj sceni jer je Dimitrije Popović erudit koji u sebi ujedinjuje najbolje od umjetnosti. Likovna i književna umjetnost isprepliću se tvoreći tako ponajbolja Popovićeva ostvarenja, čak i kada ih se promatra odvojeno.

Ovoga puta urednica Hana Vunić i Mozaik knjiga donose zbirku priča Dimitrija Popovića naslovljenu Kratak život odrubljene glave, prema naslovnoj priči (a ukupno ih je četiri). U autorovome su stvaralačkome opusu dvoznamenkasti brojevi izložbi i objavljenih knjiga, zatim monografije o njegovu liku i djelu, kao i dokumentarni filmovi koje također brojimo dvoznamenkasto. Ovom je knjigom Dimitrije Popović potvrdio da je doista utjelovljenje simbioze umjetnosti. Naime, Kratak život odrubljene glave zbirka je koja isprepliće tanke niti ovozemaljskog i nadrealnog. Likovi imenovani inicijalima, ulovljeni u vihor života, u odluke, u emotivne vrtloge ispisane snažnim i profinjenim spisateljskim jezikom čitatelja uvode u svjetove koji opijaju, u stranice koje isprepliću snagu emocija, ljepotu umjetnosti i neizbježnost smrti, pa se tako nekoga može svesti samo na – odrubljenu glavu. Ispisujući priče likova, Popović ispisuje senzualnost, propituje život, ispisuje ljubavničku i umjetničku strast, propituje izbore i stavlja likove kako u pozicije da donose odluke, tako i u neočekivane obrate i čini to tako da ne ispuštate zbirku od korica do korica čitajući eruditan, a nenametljiv stil stvoren rečenicama koje gotovo oslikavaju zbivanja u pričama. Doista vještina koja je izvrstan prikaz što se dogodi kad se umjetnost živi. Vrstan i kao likovnjak i kao spisatelj, Dimitrije je Popović ovom zbirkom pokazao da je vrelo njegove inspiracije nepresušno, iskreno, neposredno i pomalo nadnaravno.

Iako je iza njega više od pedeset godina stvaranja i život je odrubljene glave kratak, Dimitrije Popović nesumnjivo će publiku koja cijeni umjetnost obradovati novim ostvarajima za još barem pedeset godina uživanja u izvrsnim djelima i pamćenja istih.