Predstavljen program 2. Zagrebačkog festivala monodrame

U Urania prostoru kreacije održana je  konferencija za medije na kojoj je predstavljen program 2.Zagrebačkog festivala monodrame koji će se  održavati od 24. do 31. svibnja 2022. godine.

 

Okupljene je u ime Teatra Gavran, idejnog začetnika festivala, pozdravila Mladena Gavran istaknuvši kako se ovakav festival uklapa u vizije i nastojanja Teatra Gavran koji od osnivanja u svoje središte stavlja upravo glumca – ključan element monodrame.

 

Selektorski tim čine producentica Maja Šegota, dramaturginja Dina Vukelić i kritičarka Andrea Divić. Dina Vukelić istaknula je kako Festival osim kazališnih institucija, podupire i nezavisnu scenu. Naglasila je i važnost raznolikosti programa kako bi publika mogla doživjeti monodrame kao formu koja pruža brojne mogućnosti za prikazivanje glumačke vještine i društvene angažiranosti.

 

Andrea Divić prisjetila se prošlogodišnjeg izdanja koje je održano u zahtjevnim uvjetima koje je diktirala pandemija, no Festival se pokazao kao izvrstan pokazatelj snage kazališta i želje publike za kvalitetnim sadržajem. Također je napomenula kako ovogodišnja selekcija u središte ponovno stavlja glumačku vještinu i pokazuje da kazalište ne poznaje ni dob ni granice, već povezuje umjetnika i publiku, pa time i sve sudionike Festivala.

 

O dobitniku nagrade Zlatna krila, koja je djelo akademskog umjetnika Dimitrija Popovića, i ove će godine odlučivati tročlani žiri: profesorica Vesna Muhoberac, glumica Branka Cvitković i književnik Dubravko Jelačić Bužimski.