Literarna kupelj u koju se uranja božanski

Naklada Jesenski i Turk i urednik Kruno Lokotar donose roman Dejana Šoraka – filmskog, televizijskog, kazališnog i radijskog scenarista i redatelja te romanopisaca kojeg među nekolicinom hrvatskih umjetnika u svom korpusu navodi i Encyclopedia Britannica. Svojim nas perom Dejan Šorak ovoga puta vodi u Daruvar, gdje je predmetom zanimanja glasovita Kupelj boga Silvana, ujedno i naslov samoga romana.

Kupelj boga Silvana kriminalistički je roman i premda poštuje neke od zakona žanra (ubojstvo, misterija, prevrati), no Dejan Šorak oblikuje priču koja čitatelje vodi u Daruvar i sve njegove prirodne i povijesne ljepote, obavijajući ih dozom misterije i postavljajući točke radnje na ključnih 6 godina koje se protežu od 1937. do bliske nam (iako još ponešto daleke) 2025. godine. Iako se roman proteže na stotinjak godina, od prošlosti preko sadašnjosti pa sve do budućnosti, problematika i emocije o kojima progovara su svevremenske; međuljudski odnosi, obiteljska ispreplitanja, tajne, laži i ljubavi prate nas od postanka čovječanstva – a kad se smjeste u mističan i moćan ambijent kao što je daruvarski Julijev park, sve to poprima novu dimenziju. O samoj radnji nije previše govoriti da se ne naruši maestralna mističnost i zavodljivost Šorakova pisanja. Odlikuje ga jednostavan, a slojevit stil, birana sintaksa, na momente gotovo dramsko pismo i intrigantni, dovitljivi razgovori. Spaja autor detektivsko i erotsko, isprepleteno s finim nitima specifičnoga ugođaja Daruvara (toplica, parka i samoga grada), a njegovi su likovi višeslojni i zanimljivi, stvoreni za ovakav roman gdje su i erotski momenti na visoko profinjenoj spisateljskoj razini. Pratiti rečenice romana iznimno je lako, a čitatelj postaje prepun asocijacija i literarnih ornamenata koji stvaraju jedinstvenu sliku grada.

Kupelj boga Silvana u naslovu spominje antičkoga panonskoga boga, smještajući zemaljska događanja u grad dostojan bogova. Ako uronite u ovu literatnu kupelj, nećete požaliti – dapače, nećete ju ispustiti sve do posljednje točke u romanu.