Akvarel, priča, život

Jasminka Antić glumica je s višegodišnjim iskustvom na kazališnim daskama Hrvatskoga narodnog kazališta u Šibeniku, a upravo je Šibenik njezin rodni grad. Iako su daske koje život znače njezin životni poziv, ljubav gaji i prema pisanoj riječi te tako piše poeziju i prozu, a za svoje unuke piše i dječje priče. U izdanju Književnoga kluba Narodnoga sveučilišta Dubrava, Jasminka je Antić objavila svoj književni prvijenac – roman Ljubav u bojama akvarela.

Ljubav u bojama akvarela roman je u kojem glavna junakinja promišlja o međuljudskim odnosima, životu, braku – ali i položaju žene unutar obitelji; o promjenama koje život nosi ma kako da se sve na početku čini gotovo idealno i stabilno za daljnji razvoj života. Pratimo ljubavne, životne, pa čak i kriminalne zaplete koji pokazuju da život piše svoje priče i da su izazovi pred nama ponekad u najneobičnijim događanjima u naizgled običnim životima. Prateći jednu ženu koja u mladosti postaje majka, daje cijelu sebe za supruga i obitelj, a onda u zrelim godinama saznaje bolnu i nepremostivu tajnu, uviđamo da čak i najteži prevrati u životu imaju svrhu, a da zrele godine mogu biti i novim početkom. Jasminka Antić jednostavnim izrazom oblikuje bujnu psihologiju lika, opisuje tako da se poistovjetiti lako, ali i da uvidimo slojeve ljudske psihe, međuljudskih odnosa, ali i djelovanja ljudi kao osjećajnih bića jednih na druge. Ulazeći u svijet romana – ulazimo u živote – obične, dvostruke, one s kojima se likovi rastaju i u nove koje započinju. Dodate li u to ljubav, tajne, saznanja i sazrijevanje, dobit ćete gradbene elemente romana.

Ljubav u bojama akvarela čita se u dahu, a baš poput akvarela – emocije se u njemu razlijevaju po stranicama, a likovi nas ostavljaju s dojmovima. Nakon čitanja, promislit ćete o međuljudskim odnosima, iskrenosti i zrelosti kao novome početku.