Dodijeljena “Zlatna krila” 2. Zagrebačkog festivala monodrame

Dodjelom nagrade Zlatna krila akademskog umjetnika Dimitrija Popovića u Urania – prostoru kreacije završen je 2. Zagrebački festival monodrame . Od dvadeset  pristiglih prijava, tročlani selektorski tim (dramaturginja Dina Vukelić, kritičarka Andrea Divić i producentica Maja Šegota) izabrale su šest monodrama, koje su na festivalu i izvedene.

Izvedbe je pogledao tročlani žiri – glumica Branka Cvitković, profesorica Vesna Muhoberac i književnik Dubravko Jelačić Bužimski,  te odabrao pobjedničku monodramu.

 

“Zlatna krila” djelo su akademskog slikara i kipara Dimitrija Popovića / Fotografija: Mario Ivan Šuvak @ Teatar Gavran , Zagreb svibanj 2022.

 

Ovogodišnju je nagradu za najbolju glumačku izvedbu osvojio Karlo Mrkša, glumac u  monodrami Vic o Sizifu, redatelja Ivana Planinića i dramaturginje Ivane Vuković, suautora teksta, u produkciji Umjetničke organizacije Punctum i KunstTeatar.

 

Kako je u priopćenju žirija navela predsjednica, profesorica Muhoberac, glumac je pokazao novi žanr – tehnomonodramu, koju žiri objašnjava kako slijedi.

„Glumac u nagrađenoj monodrami prezentira pjevačke i glumačke izvedbene talente, na početku u skladu s koncepcijom statično, a prema kraju sve dinamičnije igrajući predstavu koja iz mitološkoga i filozofskoga očišta suvereno aktualizira izokrenutu nam svakodnevicu, kaotično vrijeme invertiranih vrijednosti i manipulacije političkim moćima i utjecajima smrtnika i besmrtnika. Funkcionalno pokazujući svoj fizis, duhovito prenaglašen raznim umetcima, aludirajući time na pojačanja na ramenima i trbusima grčkih glumaca, ali i današnji kult tijela i izazovnost teretana umjesto kojih u njegovoj fikcionalnoj i knjiškoj svakodnevici (po)stoji neizostavno guranje kamena, mijenjajući u komunikaciji s bogovima diskurs i jezične razine, uz vrlo dobro izabranu i doziranu glazbu glumca i Filipa Triplata, suodnosom govorenoga i pjevačkoga glasa i stiliziranoga scenskog pokreta osvojio nas je glumac koji je na 2. Zagrebačkom festivalu monodrame pokretača, Teatra Gavran pokazao novi, hibridni žanr…“.

 

Fotografija: Mario Ivan Šuvak @ Teatar Gavran , Zagreb svibanj 2022.

 

Monodrama je to koja se temelji na mitu o Sizifu,  te dobro poznatome junaku daje novo lice. Glumica Branka Cvitković istaknula je kako je važno imati talent i strast, te kako se nada da će glumcu Zlatna krila donijeti nove uzlete. S njom se složio i Dubravko Jelačić Bužimski, naglasivši kako je Karlo Mrkša na svojim leđima nosio cijelo jedno novo kazalište.

 

Laureat je istaknuo kako mu je iznimno drago da su se Zlatna krila dogodila baš za 20. izvedbu monodrame te da će ga, budući da mu je ovo prva monodrama na kojoj je radio, zasigurno potaknuti nastavi istraživati ovu dramsku formu i baviti se njome.

 

 

Laureat s autorskim timom predstave / Fotografija: Mario Ivan Šuvak @ Teatar Gavran , Zagreb svibanj 2022.

 

Uz Zlatna krila, laureatu je dodjeljena i novčana nagrada.

 

Fotografija: Mario Ivan Šuvak@Teatar Gavran, Zagreb svibanj 2022.

 

Kako je ustvrdio žiri, „kamen se sizifovski kotrlja niz padinu, život nije apsurd, apsurd je život, ali kazalište unatoč svemu ili baš zbog toga o(p)staje“. Čestitamo laureatu i nadamo se novim glumačkim uzletima!