Pjesma od mora, pjesma od života

Elis Lovrić kantautorica je i glumica koja najbolje pokazuje što znači voljeti svoj kraj. Svoju je Istru opjevala i stihovala, njezini su albumi rado slušani, pjesme izvođene, a ulogama na daskama koje život znače povezuje glumu i glazbu, izričaj i pokret. Njezin je umjetnički rad prepoznala i struka, pa je tako dobitnicom brojnih nagrada. Ovoga puta Elis Lovrić i Akcent studio donose zbirku poezije naslovljenu Kanat od moraŠtorija od muziki, odnosno Pjesma od mora – Glazbena priča.

Kanat od mora zbirka je osamnaest pjesama, od kojih je svaka zasebna kap u moru, a opet zajedno čine predivno plavetnilo riječi. Pisane labinjonskom cakavicom, pjesme čitateljsku publiku vode u novi jezični svijet, u dijalektalne dubine u kojima je emocija ta koja govori, a prijevod na standardni jezik njezinu snagu dodatno potencira – pokazujući da se emocija osjeti pa potom prelije u riječi, ma kojega da su oblika. Poezija Elis Lovrić pejzažna je, intimna, misaona, religiozna – kolaž je to stihova koji u sebi sadrže srž pjesničkoga jezika, sposobnost da pokaže moć riječi vođene emocijom, uspomenama, čežnjama i težnjama. Poetesin je bujan izraz melodičan (glazbenica u njoj osjećaj za ritam pretače i na stranice, ne samo na instrumente), stilski bogat i snažan (jer glumica inkorporira dramske momente u stih) te okrunjen dijalektalnim bogatstvom koje ga podiže na novu razinu. Pjesma od mora puno je više od pjesme od mora, ali i od glazbene priče, kako joj podnaslov kaže. Osluhnut ćete, osim glazbe i pjesme, i vlastite misli, i svoje more jer će vas pjesme potaknuti da zamišljate, da osluškujete, da promišljate i da čujete pjesme koje će se u vama probuditi, da zaplivate morem koje će se u vama proliti jer stihovi Elis Lovrić valovi su poetske svježine.

Motivi mora i prirode, ljubavni motivi, emocije i vrsnost stihovanja našli su svoje mjesto u ovoj priči oplemenjenoj glazbom, bojom i fotografijom pa stoga u njih valja uroniti otvorena srca i uma jer će vas povesti do misaonih dubina i vinuti u visine poetskoga umjetenstva. Kako kaže Elis Lovrić u jednoj od pjesama: Ca ćemo storit, to će nan i bit. Dok god se stvara ovakva poezija, nema straha jer je u njoj život sam u svoj svojoj punini.