Dobro sam – je li to laž?

Jadranka Pintarić dobro je poznato ime domaćeg kulturnog, posebice književnog života. Višegodišnja urednica, kritičarka i novinarka bavi se pisanom riječju u različitim medijima. Njezin je stil prepoznatljiv, a urednički pečat jedinstven. Ovoga puta Jadranka je Pintarić autoricom, a urednik Drago Glamuzina i VBZ donose njezin najnoviji ostvaraj – zbirku Dobro sam i ostale laži, podnaslovljenu pripovijesti.

Dobro sam i ostale laži zbirka je podijeljena na dva dijela neobičnih imena: … i druge boljetice – kao prvi te Melankolike uz epilog Obična smrt u doba korone. U ovoj zbirci Jadranka Pintarić razlaže život na ključne sitnice, na emocije i na bivanje unutar sebe, kao i osjećanje svijeta oko sebe. Autoričine priče ne libe se ogoliti ljudsku tamu, emotivnu snagu, ali i rastrojenost i depresiju. Likovi su različiti, ali ih povezuje ista nit – svi žive i proživljavaju, preživljavaju; traže ljubav, potvrdu i smiraj, nadu u bolje sutra. Stil je pisanja jednostavan, gotovo ogoljen, ali bujan u emociji – pokazuje snagu i buru unutarnjega svijeta koji često uvjetuje ljudske akcije i reakcije. Priče u kojima se to sve odvija naslovljene su mitskom baštinom jer priče treba pričati, mitovi se pamte, a svatko od nas svoju priču može pričati iznova i iznova. Brojni su i intertekstualni citati koji doprinose kompleksnosti teksta, istovremeno raslojavajući tekstualni naboj i strukturu. Ti tekstovi pokazuju da je svatko od nas individua, svatko sa svojim problemima – boljeticama i melankolijama koje se na stranicama ove zbirke prelijevaju i pune refleksivni naboj.

Zbirkom Dobro sam i ostale laži Jadranka Pintarić pokazala je moć pisane riječi da iskaže najdublja stanja, ali i spisateljsko umjetenstvo koje joj omogućuje da za stanja majstorski oblikuje. Spoj mitologije, unutarnjih stanja, mitologije i spisateljske vještine – ova zbirka ima sve što ju čini vrijednom čitanja.