Heklanje+pisanje=roman

Kad se spomene Pavao Pavličić, uz njegovo se ime vežu brojne funkcije i titule, no o njemu najsnažnije govori opus u kojemu je preko stotinu knjiga uz koje su odrastale, odrastaju i odrastat će generacije. Pavao Pavličić u njima pokazuje svo spisateljsko umjetenstvo, stvarajući neumorno i nadahnuto, a ovoga puta predstavljam vam roman za djecu San koji se ponavlja, urednika Zorana Maljkovića, a romanu je izdavač Mozaik knjiga.

San koji se ponavlja prema riječima u uvodu priča je koja se temelji na stvarnome događaju prenesenome u riječi. Uz zapisivanje događaja, važnu ulogu u romanu ima i heklanje, odnosno mustre, a to je heklanje na neki način poput pisanja. No, Pavličić u tekst tka emocije, obiteljske i međuljudske odnose, društvena zbivanja, sliku jednoga vremena, ali i odnos prema tradiciji pri čemu su mustre za heklanje važan njezin dio, a autora mustri važno je upoznati, ali i spoznati vrijednost ručnoga rada. Uklapa autor u roman i stare izraze, kao i običaje i vještine pa tako možemo čitati o Cvjetnome korzu, pripremi miraza i izradi jorgana. Prepoznatljivim jednostavnim, a izražajnim stilom Pavao Pavličić opisuje zgode, ljude i duh vremena ostavljajući priču generacijama u naslijeđe, zaokruženu i jasnu, prepunu motiva, metafora i značenja koji idu dublje od sna koji se ponavlja i mustri za heklanje. Onako kako samo Pavličić zna, rođen je roman koji će se čitati godinama i svojim izrazima i običajima biti svjedokom onoga što bismo možda i zaboravili, ali i pokazateljem da život teče.

Doza misterije, emocije, život, običaji i tradicije usklađeni s vještinom pisanja i pripovijedanja čine San koji se ponavlja još jednim ostvarajem iz poetskoga vrta Pavla Pavličića koji će u čitateljskim rukama opstajati još dugo, a osim sna, ponavljat će se i čitanje.