Kocka odlučuje, pisac oduševi

Germanistika, anglistika, sviranje, pjevanje i – pisanje. Iza njega su tri romana Noć mrtvih živacaFormula za kaos i Čerupanje feniksa te drama Petlja i slikovnica Čovjek i zvijer, a Franjo Janeš svoje mjesto na književnoj sceni i te kako zauzima. HENA COM i urednik Kruno Lokotar donose njegov najnoviji roman Strano tijelo.

Autor započinje djelo uputama za čitanje, odnosno načinima. Načina ima šest, a čitatelj bira sam onaj koji će koristiti kako bi otkrivao literarno, misaono i životno bogatstvo između korica. S intermedijalnim početkom, roman odmah uvodi u svoj svijet, a posveta je napisana pretcima, u dubokoj zahvalnosti. Osim što je duboko zahvalan, Franjo Janeš duboko je i posvećen raslojavanju života, emocija, unutarnjih svjetova, ali i međuljudskih odnosa. Šest je krugova u romanu (Kradljivac srca, Memento mori, Otvorene rane, Stvari postaju čudne, Kosturi iz ormara, Raspetljavanja) podijeljenih na šest poglavlja jednako intrigantnih naslova, često temeljenih na principu intertekstualne ili intermedijalne igre. Mogu se čitati neovisno jedan o drugome, a autor predlaže bacanje kocke kao pomoć u odluci. Nema krivoga poteza. Roman je pun potresnih događaja, priča u priči, životnih preokreta – svađa, smrti, ljubavi, svakodnevnih situacija kao što je utakmica. Sve je to Franji Janešu gradbeni materijal (ne libi se secirati sve sfere psihe i društva) oblikovan izvrsnim stilom i stavljen pred čitateljsku publiku tako da doista bacate kockicu, a ona će uvijek pasti na priču. Autor tematizira ružno, grubo, ali i nježno, ne bježi od teških tema, emocija i mentalnoga zdravlja, čineći Strano tijelo djelom koje se čita u dahu.

Kako god ga odabrali čitati, kojim god redom i načinom, jedno je sigurno – nećete ostati ravnodušni jer u šest dijelova ispripovijedani su čitavi životi, ljudi i njihovi izbori. Nama ostaje promisliti treba li baciti kocku i što kada je bačena?