ŽELJKO LESAR U BRATISLAVI PREDSTAVIO CIKLUS SLIKA “VARIA ANIMALIA”

Nakon niza uspješnih otvorenja izložbi „Body Space“ i „Arhajski torzo“ u Hrvatskoj, akademski slikar Željko Lesar najnovijim ciklusom „Varia animalia“ oduševio je Slovačku publiku. Skupna izložba koja predstavlja djela umjetnika Mariána Komáčeka i Željka Lesara je otvorena 15.listopada u Bratislavi u T.O.P. AUTO PREMIUM Art galeriji, a prikazuje 15 slika velikog formata našeg slikara, koje su svojevrstan nastavak njegovog poznatog ciklusa “Varia Animalia”.

 

Fotografija s otvorenja izložbe. / Izvor: Igor Turuk, Bratislava, listopad 2022.

 

Kako je prigodom otvorenja naglašeno, rezultat je to prepoznatljivosti Željka Lesara na slovačkom tržištu umjetnina, te dobre suradnje slovačke galerije i hrvatskog slikara.

„Željko Lesar danas spada u red poznatih i cijenjenih hrvatskih likovnih umjetnika. Na izložbi se predstavlja kao zreo slikar i crtač. Slika figurativne kompozicije, teme iz životinjskog svijeta i pejzaža, suvremenog života. Realizirao je desetke samostalnih izložbi, a radovi mu se nalaze u mnogim umjetničkim zbirkama. Iznimno je zanimljivo vidjeti slike stvaratelja iz obližnje Hrvatske, koji predstavljaju jedan od brojnih pogleda na suvremeno umjetničko stvaralaštvo ove prekrasne zemlje uz Jadransko more“ rekao je tim povodom Ľuboslav Moza , kustos izložbe.

 

Izvor: Igor Turuk, Bratislava , listopad 2022.

Iako je kao slikar svojim prepoznatljivim likovnim rukopisom u posljednjih trideset godina postao poznat u zemlji i inozemstvu ptice su, uz konje,a u zadnjih nekoliko godina i ženske figure  recentan Lesarov ciklus.  Kustos izložbe Ľuboslav Moza istaknuo je i da „Željko Lesar u Slovačku donosi, ne po prvi put, kvalitetnu umjetničku zbirku koja se mora vidjeti. Iznimna je po mnogo čemu!“

 

 

Izvor: Zorana Vukić Gavran @cro-kultura.com , Bratislava listopad 2022.

 

„Kako je ovo moja druga izložba u Bratislavi pomalo se osjećam domaće u tom divnom i šarmantnom gradu. Osobito među odličnom publikom. Predstavio sam se s nastavkom serije – “Varia animalia”, dakle s novim ciklusom ptica. Za narednu godinu u suradnji s vlasnikom Turuk & art collective, g. Turukom u planu je premijerno izlaganje i najnovijeg ciklusa mojih aktova čemu se posebno veselim“ rekao je tim povodom akademski slikar Željko Lesar.

Izložba ostaje otvorena do 18.11.2022. godine.