Matica hrvatska nakon skoro dva desetljeća riješila slučaj Matoševe spomen-kuće u Tovarniku

Unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi proteklih su mjeseci poduzeti znatni napori za rješavanje dugogodišnjeg neriješenog pravnog problema vezanog za spor Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša. Jednoglasnu odluku Predsjedništva Matice hrvatske, također gotovo jednoglasno potvrdila je Glavna skupština MH na svom zasjedanju 22. listopada.

 

Skupština je tako odlučila da se spor oko Matoševe spomen-kuće nakon 18 godina okonča na način da se dug od 240.000,00 kuna, koji je Matica hrvatska potraživala i pravomoćnom presudom dobila od Društva A. G. Matoša, te novac od zateznih kamata i sudskih troškova u višestrukom iznosu od glavnice, podare Općini Tovarnik, ali pod uvjetom da Općina Tovarnik novac smije utrošiti isključivo za izgradnju Matoševe spomen-kuće, o čemu će se u studenome ove godine zaključiti ugovor s Općinom.

 

Matica hrvatska ovu je odluku donijela isključivo s nakanom da se Matoševa spomen-kuća dovrši i veliki hrvatski pisac dobije dostojan tretman u rodnom Tovarniku i svojoj domovini.

 

Valja napomenuti kako su iz Odbora za izgradnju kuće A. G. Matoša ovih dana pisanim priopćenjem istupili akademkinja Dubravka Oraić Tolić, akademici Krešimir Nemec i Pavao Pavličić te književnica Julijana Matanović s izričitim zahtjevom da njihovo ime Društvo A. G. Matoša ne koristi više u svojim objavama kojima šteti ugledu Matice hrvatske.

 

Izvor: Matica hrvatska