U Dječjem kazalištu Dubrava predstavljena četrnaesta “Noć kazališta”

Treća subota u studenome već je tradicionalno rezervirana za scenske i izvedbene umjetnosti jer se upravo toga dana održava manifestacija Noć kazališta koju organizira Narodno sveučilište Dubrava. I ove godine 19. studenoga brojne javne ustanove i nezavisne izvedbene družine pokriti će sve sve grane izvedbenih umjetnosti – od drame, opere, baleta, mjuzikla do suvremenog plesa i performansa.

 

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, te počasnog pokroviteljstva predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića.

 

U Dječjem kazalištu Dubrava predstavljena je ovogodišnja “Noć kazališta”. Programe su predstavili s lijeva na desno ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Gospić Irena Peša, voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava Sandra Banić Naumovski i redatelj Mario Kovač. / Izvor: Dječje kazalište Dubrava , Zagreb , studeni 2022.

 

Sandra Banić Naumovski, voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava istaknula je da će se u ovogodišnjoj Noći kazališta manifestacija održavati na čak stotinu i pedeset pozornica u hrvatskim gradovima i mjestima.

 

„Ovogodišnja Noć kazališta će se održavati u Belom Manastiru, Bjelovaru, Buševcu, Čakovcu, Drnišu, Dubrovniku, Dugom Selu, Gati, Gospiću, Grubišnome Polju, Hvaru, Jastrebarskom, Karlovcu, Koprivnici, Krapini, Križevcima, Novom Marofu, Oklaju, Omišu, Opatiji, Osijeku, Popovači, Požegi, Pribislavcu, Puli, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Slavonskom Brodu, Splitu, Stažnjevcu, Svetom Ivanu Zelini, Šibeniku, Šolti, Umagu, Varaždinu, Velikoj Gorici, Vinkovcima, Vrbovcu, Zaboku, Zadru, Zadobarju, Zagrebu i Zaprešiću. Ovo prilikom pozdravljamo i naše najnovije sudionike i nadamo se da će dogodine interes biti i veći jer još uvijek i prostora za širenje.“

 

Noć kazališta obilježit će se i u Hrvatskom narodnim kazalištima i to u HNK Ivana pl. Zajca, HNK Split, HNK Zadar, HNK u Varaždinu, HNK Šibenik, te Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Osim centralne manifestacije koja će se održavati 19. studenog, Noć kazališta će u nekim mjestima započeti i ranije i to 11. studenog u Opatiji , a održavat će se sve do 26. studenog u Stažnjevcu.

 

Tom prilikom predstavljen je i najavni video spot ovogodišnje manifestacije Noć kazališta , a glavne uloge pripale su lutkama Super Dubravku i Zlovorku koje je za Dječje kazalište Dubrava izradio akademski glumac i lutkar Jakov Gavran.

 

 

Riječi hvale za Gavranovu kreativnost imao je i redatelj Mario Kovač koji upravo u Noći kazališta ima premijeru predstave Peća i vuk u Dječjem kazalištu Dubrava . U predstavi uz izvrstan glumački tim glumi i Jakov Gavran koji je uz to zadužen za izradu scenografije i lutaka.

 

„U predstavi glume Luka Stilinović, Petra Težak i Jakov Gavran. Mislim da je jedna od kvaliteta svake osobe koja radi u kazalištu je da mora biti spreman da promjeni mišljenje. Ja sam došao s potpuno drugim konceptom za ovu predstavu. To je trebao biti predmetni teatar i onda sam slučajno vidio Jakova kako ovdje požrtvovno pili, farba i radi i otkrio mi je jednu cijelu stranu sebe za koju nisam znao. Odmah sam svoju stranu režije maknuo na stranu i rekao „Ti sada radiš ovo“. On je naravno pristao jer nije imao niti izbora i mogu stvarno reći da u predstavi Peća i vuk  radimo jednu čaroliju. Prezadovoljan sam s njome.“

 

Predstava “Peća i vuk” Dječjeg kazališta Dubrava / Izvor: Zorana Vukić Gavran @ Dječje kazalište Dubrava / Zagreb , studeni 2022.

 

Peća i vuk je simfonijska priča Sergeja Prokofjeva je realizirao svoju višegodišnju namjeru – skladati djelo za prve susrete publike s umjetničkom-klasičnom glazbom. Kako se ističe u najavi kazališta praizvedena je 1938.godine , a priča je to o dječaku Peći, hrabroj Ptičici, nespretnoj Patki, lukavom Mačku i strašnom Vuku, koji se jednog sunčanog jutra nađu u nezamislivoj pustolovini. Bajka je specifična po tome što osim narativnog dijela, svaki od likova ima i svoju glazbenu pratnju, te se danas smatra pravim malim remek djelom. Prokofjev je s tom skladbom stvorio posve novu glazbenu formu.

 

Irena Peša, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta iz Gospića predstavila je poseban program ove godine koji će POU Gospić pripremiti za svoje posjetitelje. Maske i daske izložba kazališnih gostovanja u Gospiću i Lici, u razdoblju od kraja 19 st do 30-tih 20 st, bit će prepuna iznenađenja o jednom vremenu koje je bilo izuzetno zanimljivo, od izbora predstava do samog romantičnog vremena u kojem se tada živjelo, kako u svijetu tako i u našoj Lici.

 

I za kraj treba napomenuti da se svojim programom u ovogodišnju manifestaciju uključuje i nezavisna kazališna scena. Svoje izvedbe održat će i Empiria Teatar, Kunst Teatar i Teatro Verdi. Noć kazališta je dio manifestacije Europske noći kazališta u koju su uključene brojne europske zemlje, te okuplja preko šezdeset različitih kazališnih i scensko-izvedbenih skupina u Hrvatskoj koje svoje predstave održavaju i u formalnim i neformalnim kazališnim prostorima.